Koffie, Lifestyle

De smaken van Indonesië

14 nov , 2016  

Vlak onder grote namen als Brazilië, Vietnam en Colombia, staat Indonesië als een van de grootste koffieproducerende en koffie exporterende landen ter wereld. De Indonesische archipel telt meer dan 17.500 eilanden en de veelzijdigheid van deze gebieden zorgt voor een grote variatie in koffies. Simon Lévelt zet de smaken van Indonesië voor je onder elkaar.

Eerst een stukje geschiedenis
Terwijl de Arabieren probeerden te voorkomen dat de koffieteelt in andere handen zou vallen, deden de Nederlandse kooplieden er alles aan om zelf koffie te kunnen verbouwen. Gemotiveerd door de hoge koffieprijs braken de Nederlanders het Arabische monopolie en pionierden met de aanplant van koffie in nieuwe gebieden.

In de 17e eeuw werd voor het eerst geëxperimenteerd in Nederlands-Indië waar Arabica koffieplanten werden geplant. De Nederlanders startte koffieplantages rond Batavia (Jakarta) en verder naar het zuiden in Sukabumi en Bogor. Later breidden zij het uit naar oost, midden en west Java, en in delen van Sumatra en Sulawesi.

Begin 19e eeuw kreeg een groot deel van de koffieplanten in Indonesië te maken met bladroest. Bladroest is een schadelijke schimmelziekte die niet seizoensgebonden is en dus elk moment kan toeslaan. De plaag breidde zich snel uit en verwoestte hele plantages in Indonesië.

De Nederlanders besloten op de verwoeste plantages Liberica koffieplanten te planten, maar ook deze raakten besmet met bladroest. Ze deden een derde poging met Robusta koffieplanten, een soort dat bekend staat om zijn vermogen om ziektes te weerstaan. Dit ging stukken beter en vandaag de dag is 90% van de koffieplanten in Indonesië een Robusta. Ondanks dat Arabica bekend staat om een mooie cup en wijde selectie aan smaak en aroma. Het kleine percentage Arabica koffie in Indonesië geeft wel enkele van ’s werelds mooiste koffies.

De smaken van Indonesië
Koffie uit Indonesië is geliefd om zijn kenmerkend aarde-achtige, kruidige smaak. Java is een van de grootste eilanden én grootste koffieproducent van Indonesië. Het eiland staat bekend om zijn mooie Arabica koffie. Door de problemen met bladroest in het verleden worden de planten extra goed in de gaten gehouden. Java produceert een aromatische koffie die van nature erg mild en evenwichtig is. De koffie is minder rins dan koffie uit Sumatra en Sulawesi, en kruidig van smaak.

Een ander groot koffieproducerend eiland is Sulawesi. In de beroemdste regio Toraja groeit de koffie in een bergachtig gebied op 1.500 meter boven zeeniveau, in het midden van het eiland. De koffie heeft een volle, krachtige en iets kruidige smaak.

Ook Sumatra levert een flinke hoeveelheid koffie. Van Sumatra komen ’s werelds beroemdste koffies van hoge kwaliteit. De koffie die er groeit is vergelijkbaar met Java koffie, maar kenners tippen dit gebied als nóg beter.

Wil je meer weten over de smaken van Indonesië, lees dan de hele blog op simonlevelt.nl.

, , ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.