Koffie, Lifestyle

Zeven simpele stappen voor de perfecte cafetière koffie

7 feb , 2018  

In 1853 hebben de heren Mayer en Delforge uit Frankrijk het eerste patent voor een cafetière ingediend. Gebaseerd op dit eerste prototype, patenteerde de Italiaanse ontwerper Attilio Calimani in 1929 het model dat het meest lijkt op onze geliefde, moderne cafetière. Met een cafetière, ook wel bekend als ‘Franse pers’, kun je thuis makkelijk een heerlijke kop koffie maken.

Hieronder leren we je in zeven simpele stappen hoe je je eigen persoonlijke koffie hemel kunt bereiken.

Je hebt nodig:

    • Cafetière
    • Verse premium koffiebonen
    • Koffiemolen met maalschijf – zie onze andere post over molens
    • Waterkoker of pan
    • Water, bij voorkeur gefilterd
    • Een kookwekker of klok
    • Een lepel

Maal je koffiebonen
Om de lekkerste koffie te kunnen zetten, raden we je aan om de koffiebonen vers te malen. Probeer een grove, gelijkmatige maling te bereiken met gebruik van een koffiemolen met maalschijf in plaats van een molen met een mes. Hierdoor kan de maling langzamer en gelijkmatiger verlopen waardoor de structuur en smaak beter tot zijn recht komt.

Doe de gemalen koffie in de cafetière
De juiste verhouding is 7 gram gemalen koffie (ongeveer één eetlepel) voor iedere 120ml water. Dit komt overeen met ongeveer twee eetlepels koffie per kopje water. Experimenteer zelf met deze verhouding en pas deze aan naar je eigen smaak.
Tip: het is beter om koffie te maken die te sterk is dan te slap – je kunt achteraf namelijk altijd nog water toevoegen, maar andersom werkt niet!

Voeg heet water toe
Je kunt hiervoor prima kraanwater gebruiken, in Nederland is dit van uitstekende kwaliteit, maar de echte purist kiest voor gefilterd water. Breng het water aan de kook en laat het hierna een paar minuten afkoelen. Voeg het water niet direct nadat het kookt toe aan de koffie want hiermee kun je de koffie verbranden!
Schenk het water snel en met vaste hand in de cafetière zodat alle koffie gelijktijdig verzadigd wordt en er wat beweging in de glazen pot ontstaat. Wees niet te voorzichtig hiermee. Vul de cafetière tot maximaal 2-3 centimeter onder de rand. Vaak zie je een karamelkleurig schuim ontstaan. Dit wordt ‘bloei’ genoemd en ontstaat door het vrijlaten van CO2 uit de koffie. Hieraan kun je zien dat de koffie super verst is.

Snel…zet je timer!
Wat ons betreft is vier minuten de magische tijd. Maar smaken en meningen verschillen natuurlijk. Sommige mensen raden aan om de koffie slechts heel kort te laten trekken in de cafetière terwijl anderen vasthouden aan twee tot drie minuten. Ieder heeft zijn eigen smaak dus ontdek zelf wat jij het lekkerst vindt!

Roer de koffie
Na ongeveer een minuut zul je zien dat er koffie boven komt drijven in de cafetière. Roer dit voorzichtig door het water om een maximale smaak te verkrijgen. Als je wil kun je nog wat water toevoegen als de koffie weer gezonken is. Door te roeren kun je de juiste hoeveelheid water en koffie combineren zonder te knoeien.

Druk de pers naar beneden
Na precies vier minuten (of korter als dat jouw voorkeur heeft) sluit je de cafetière af met het deksel en druk je de pers langzaam maar krachtig naar beneden. Houd de druk gelijkmatig zodat je de koffie voelt terwijl je de pers naar de bodem drukt. Laat indien nodig de druk af en toe licht afnemen. Mocht het moeite kosten om de pers in te drukken dan is je koffie waarschijnlijk te fijn gemalen of de cafetière zit te vol.

Inschenken maar!
De laatste stap is de makkelijkste: schenk je koffie in en geniet van een heerlijke kopje!
Als je meer hebt gezet dan nodig dan kun je de rest van de koffie in een thermoskan schenken om deze warm te houden. Bewaar de koffie niet in de cafetière aangezien deze verder door blijft trekken en hierdoor ongewenst sterk of bitter kan worden.

Tip: als je cafetière leeg is, kun je de koffieresten bij het vuilnis gooien (niet in de gootsteen, deze kan verstopt raken), maar je kunt dit ook gebruiken als een soort mest voor je planten!

En dat was het! Simpel, snel en lekker – absoluut de beste manier om de koffie hemel te bereiken.

Bron: Jones Brothers Coffee

, , , ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.