Overig

Fontus water

24 nov , 2014   Gallery

Genoeg water drinken tijdens het sporten is belangrijk, maar je kunt vaak maar een beperkte hoeveelheid meenemen want water weegt best veel. De Fontus biedt een oplossing: het zet vochtige lucht om in water.

Als je een dag lang met je racefiets erop uit wilt, weet je van tevoren nooit of je plekken tegenkomt waar je je waterfles bij kunt vullen. Oostenrijker Kristof Retezár bedacht Fontus, een systeem dat vochtige lucht condenseert en omzet in schoon drinkwater.

De Fontus bestaat uit een condensoreenheid en een fles waarin het water kan worden verzameld. Het zit net als gewone waterflessen vast aan het frame. De energie voor Fontus wordt geleverd door een zonnepaneel bovenop het apparaat. De beweging van de fiets zorgt ervoor dat lucht in het systeem terecht komt. De lucht wordt vervolgens gekoeld, waardoor het condenseert. Daaruit ontstaan druppels die via de condensoreenheid in de fles terecht komt.

Een filter moet voorkomen dat insecten en andere viezigheid in het systeem terecht komen. Maar dat filter houdt luchtvervuiling niet tegen, dus de fles kan voorlopig niet worden gebruikt in stedelijke gebieden.

Eén druppel per minuut
Op dit moment produceert de Fontus een druppel water per minuut, bij een luchtvochtigheid van 50 procent met een minimumtemperatuur van 20 graden. Het duurt dus wel even voordat je een fles vol hebt. Retezár woont in Wenen, niet echt de beste plek voor luchtvochtigheid. Daarom deed hij zijn experimenten in de badkamer, met de stoom die van de douche af kwam. In gebieden met hogere luchtvochtigheid zou een halve liter per uur moeten kunnen worden gemaakt, denkt hij.

Met deze technologie zijn in de toekomst misschien wel meer mensen dan alleen fietsers geholpen: op veel plekken op de wereld hebben mensen nog steeds geen toegang tot schoon (drink)water.

Andere toepassingen
De Fontus is niet het eerste apparaat dat vochtige lucht omzet in water. Zo zijn er windturbines in de Verenigde Arabische Emiraten die water afkoelen en omzetten naar drinkwater en staat in Peru een billboard dat lucht opvangt, dat er aan de onderkant als water uitkomt. Maar al deze toepassingen zijn erg kostbaar. De Fontus zou ongeveer 30 euro kosten, ook niet heel goedkoop. Maar wellicht dat dat in de toekomst veranderd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.