Horeca & Gastronomie,Koffie,Thee

Thee zetten met koffiezetmethodes #thee #koffie

2 nov , 2017  

Begin dit jaar stonden we op het Amsterdam Coffee Festival en lieten daar zien dat je met de populaire slow coffee zetmethodes ook heel goed thee kan zetten. En na alle verschillende kopjes koffie die op het event geproefd konden worden, bleken onze kopjes thee een welkome afwisseling.

Voorbereiding
Voor de meeste theesoorten kun je 5 gram thee op 500 ml water als dosering aanhouden. Afhankelijk van de theesoort kan het lekkerder zijn om de thee eerst te wassen. Doe dit met ca. 200 ml water van de juiste temperatuur. Schenk het water over de thee en leeg de kan. Check voor de juiste watertemperatuur de verpakking.

Theezetten met de cafetière
Een cafetière is de perfecte zetmethode om losse thee mee te zetten. En het staat ook nog eens leuk op tafel.

  • Weeg de thee af en stop deze in de cafetière.
  • Schenk 500 ml water van de juiste temperatuur op de thee.
  • Laat de thee volgens het zetadvies trekken.
  • Druk het filter omlaag en de thee is klaar om te drinken.

Tip: Je kunt er ook voor kiezen om bij het zetten de thee bovenop het filter te leggen. Wanneer de thee klaar is, trek je het filter omhoog en trekt de thee niet langer door.

Theezetten met de Hario V60 & Chemex
Spoel eerst het filter met heet water. Vergeet daarna niet de kan te legen.

  • Weeg de thee af en leg dit in het filter.
  • Schenk 500 ml water van de juiste temperatuur rustig over de thee.
  • Laat het water in 2 tot 2,5 minuut doorlopen en verwijder het filter.

Tip: Sommige theesoorten kun je met de Hario V60 en Chemex gemakkelijk meerdere keren opschenken.

Zet thee met de Aeropress
Zet je thee volgens de inverted methode, waarbij het gedeelte dat je gebruikt om hem door te duwen onderop staat en je het filter bovenop draait.

  • Plaats het filter in de houder en spoel deze met heet water.
  • Weeg de thee af en plaats deze in de Aeropress.
  • Schenk 200 ml water van de juiste temperatuur erbij en roer het een aantal keer door.
  • Laat de thee volgens het zetadvies trekken.
  • Schroef het filter erop en draai deze goed vast.
  • Keer de Aeropress om op een mok of kan en druk het water door.

Theetips

Witte thee
King of Jasmine – 4 minuten, 80 °C
Voor deze witte jasmijnthee worden alleen de jongste knoppen van de theestruik gebruikt. De silvertips zijn gedroogd op een bed van jasmijnbloesem en heerlijk geurig.

Groene thee
Snow Buds Lu Xue Ya – 2 minuten, 80 °C
Een beroemde groene thee met veel zilveren tips (snow buds) die groeit in het Tai Mu gebergte op 600-800 meter hoogte.

Gele thee
Huo Shan Yellow Tips – 5 minuten, 80 °C
Een grofbladige thee met een frisgroene kleur. Deze bloemige thee is zacht en soepel met tonen van kastanje, gras en boter.

Oolong thee
Taiwan Grand Pouchong – 3 minuten, 100 °C
Deze Oolong thee heeft een lang, sierlijk blad en is intens geurig. De kort geoxideerde thee heeft een zoete, haast orchidee-achtige geur.

Zwarte thee
Four Seasons Black  – 4 minuten, 100 °C
Een grofbladige thee met vele gezichten. Je kunt smaken herkennen als steenfruit, cacao en hout tegen een zoete achtergrond.

Meer theesoorten ontdekken? Kijk op simonlevelt.nl/thee

, , , , , , , , , , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *