Lifestyle

Tarwebloem: de basis voor al je bakrecepten

30 jun , 2025  

Als je graag bakt, weet je hoe belangrijk goede ingrediënten zijn. Een van de meest gebruikte producten in de bakkerij is tarwebloem. Het is de basis van brood, cake, pannenkoeken, koekjes en nog veel meer. Maar wat is tarwebloem precies? Waar komt het vandaan, waarvoor gebruik je het en waar moet je op letten bij het kopen? In deze blog lees je alles over dit onmisbare product.

Wat is tarwebloem?

Tarwebloem wordt gemaakt van gemalen tarwekorrels. Bij het malen worden de zemel (de buitenkant) en de kiem (de binnenkant met olie) verwijderd. Wat overblijft, is het middelste gedeelte van de korrel, ook wel het meellichaam genoemd. Dit deel wordt tot een fijn wit poeder gemalen: tarwebloem. Omdat de zemel en kiem verwijderd zijn, is de bloem zachter en lichter van kleur dan volkorenmeel.

Wanneer gebruik je tarwebloem?

Tarwebloem kun je in heel veel bakrecepten gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden waarvoor tarwebloem goed geschikt is:

  • Wit brood: voor een luchtig brood en een mooie korst.
  • Taarten en cakes: voor een fijne structuur en een zachte bite.
  • Koekjes: voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.
  • Pannenkoeken en poffertjes: voor een glad beslag zonder klontjes.

Omdat tarwebloem neutraal van smaak is, past het goed bij zowel zoete als hartige gerechten. Het is dan ook een handig ingrediënt om altijd in huis te hebben.

Verschil tussen bloem en meel

Veel mensen halen bloem en meel door elkaar, maar er is wel degelijk een verschil. Meel bevat nog steeds de zemel en de kiem van de tarwekorrel. Het is daardoor donkerder van kleur en bevat meer vezels. Tarwebloem daarentegen is gezeefd en fijner van structuur. Het wordt vooral gebruikt voor baksels die luchtig moeten worden, zoals witbrood, taart of cake.

Tips voor gebruik

  • Zeef de bloem: zo voorkom je klontjes en meng je lucht in het beslag.
  • Meet nauwkeurig af: te veel of te weinig bloem verandert de structuur van je baksel.
  • Bewaar droog: tarwebloem neemt snel vocht op. Bewaar het op een koele, droge plek in een goed afgesloten pot.
  • Gebruik een keukenweegschaal: vooral bij brood is de verhouding met water en gist belangrijk.

Waarom kiezen voor kwaliteit?

De kwaliteit van de bloem die je gebruikt, heeft veel invloed op je eindresultaat. Goedkopere bloem kan minder goed gereinigd of fijngemalen zijn. Dit merk je aan de structuur en smaak van je baksel.

Tarwebloem kopen bij Baktotaal

Wil je ook voldoende voorraad in huis hebben? Dan kun je eenvoudig tarwebloem kopen bij Baktotaal.nl. Dan weet je zeker dat je werkt met bloem van hoge kwaliteit. Baktotaal biedt bloem aan die speciaal is geselecteerd voor bakdoeleinden, met constante eigenschappen en een fijne maling. Zo weet je precies wat je in huis haalt.

, , , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.