Auto & Motor

De vaste autokosten

17 jul , 2020  

Bij autobezit komen elke maand in ieder geval twee kostenposten terug. De premie van de autoverzekering en de wegenbelasting. Onder andere het gewicht en de milieuaspecten van de auto en het schadeverleden bepalen in hoge mate deze kostenpost.

Wegenbelasting
De wegenbelasting is een behoorlijke kostenpost. Afhankelijk van de soort brandstof, gewicht van de auto en de uitstoot wordt het maandbedrag bepaald. Oude auto’s van veertig jaar of ouder en elektrisch aangedreven auto’s betalen geen wegenbelasting. Auto’s die niet gebruikt worden kunnen worden geschorst van de wegenbelasting. Het zijn met name de dieselrijders die de meeste wegenbelasting betalen.

Verzekering
Een WA-verzekering is verplicht voor elke auto. Je bent dan verzekerd voor schade die je een ander toegebracht hebt. Eigen schade valt niet onder deze verzekering. Wil je de eigen schade ook verzekeren dan is een allrisk verzekering noodzakelijk. Buiten het eigen risico wordt de totale schade uitgekeerd. De meeste verzekeraars bieden tot drie jaar de nieuwwaarde bij diefstal of total-los. Andere varianten zijn naast de verplichte verzekering de casco en casco extra-verzekering.

Factoren
De premie is afhankelijk van factoren zoals de cataloguswaarde van de auto, aantal kilometers per jaar, leeftijd, woonplaats en het aantal schadevrije jaren. Auto’s tot zes jaar oud worden meestal allrisk verzekerd. Vanaf zes jaar is het verstandig om de auto ‘minder’ te verzekeren en te kiezen voor een casco verzekering. Is de auto 15 jaar of ouder dan is uitsluitend een WA-verzekering de beste optie.

Vergelijken
Op de Nederlandse markt zijn er veel aanbieders om de auto te verzekeren. Goed vergelijken bij een autoverzekering aanvragen, loont dikwijls de moeite. Veel mensen doen dat als ze een nieuwe verzekering afsluiten, maar het geldt ook voor bestaande contracten. Een autoverzekeringen vergelijken kan via verschillende vergelijkingssites.

Besparen op de maandelijkse kosten doe je in feite bij de aankoop van de auto.  Omdat de hoogte van de wegenbelasting onder andere afhankelijk is van het soort brandstof en het gewicht, zijn dat de punten waar je rekening mee moet houden. Voor een zware diesel auto betaal je namelijk de meeste wegenbelasting en voor een lichtere benzine auto of hybride betaal je een stuk minder wegenbelasting. Wil je helemaal geen wegenbelasting betalen? Kies dan voor een elektrische auto. Je krijgt zelfs een subsidie van maximaal 4.000 euro. Voor de verzekering is het zoeken naar de beste verzekeringspolis.

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.