Auto & Motor

Het bepalen van de waarde van jouw auto is gemakkelijker dan je denkt

29 jul , 2020  

Als je plannen hebt je auto te verkopen dan wil je graag weten wat ongeveer de waarde is. Of misschien ben je gewoon benieuwd naar het bedrag dat je auto oplevert in de huidige staat. Je hoeft helemaal geen verstand van auto’s te hebben om de waarde van je auto te bepalen. Daar is namelijk de handige tool auto dagwaarde berekenen voor beschikbaar. Het is daarnaast natuurlijk interessant om te weten wat dan de specifieke factoren zijn om de autowaarde te berekenen. Die ontdek je hier.

Factoren die de waarde van je auto bepalen
Een van de factoren die van invloed zijn op de huidige waarde van je auto is natuurlijk het merk en het model. Daarnaast is het bouwjaar van groot belang, maar telt ook de kilometerstand mee. Als je 200.000 kilometer op de teller hebt staan, daalt de waarde van je auto uiteraard. Een vergelijkbare auto met 56.000 kilometer heeft in dat opzicht een hogere waarde. Er zijn ook nog andere factoren die meetellen voor het bepalen van de autowaarde. Bijvoorbeeld de toevoeging van accessoires of de bekleding van de autostoelen net als de uitvoering van het interieur.

Verschil dagwaarde, inruilwaarde en marktwaarde
Als je de waarde van je auto wilt weten dan zijn er meerdere bedragen te onderscheiden. Er is bijvoorbeeld sprake van een dagwaarde, maar ook van een inruilwaarde en marktwaarde. De dagwaarde geeft een bedrag weer wat de waarde van je auto op papier is. De berekening vindt plaats door de afschrijving in mindering op de nieuwwaarde te brengen. Verzekeraars maken gebruiken van de dagwaarde om een schadevergoeding toe te kennen als de auto total loss is.

De inruilwaarde is het geldbedrag dat de autodealer in mindering brengt op de aanschafprijs van een auto die je koopt. Het is natuurlijk wel mogelijk om erover te onderhandelen. Dan is er ook nog de marktwaarde en die kan worden vastgesteld aan de hand van een taxatie. De waarde van je auto is overigens aan verandering onderhevig. Als je vandaag de waarde vaststelt, is die waarde over een jaar weer heel anders. Bovendien geldt ook dat de waarde van je auto bij verkoop onder meer afhankelijk is van de koper. Bij een particulier levert je auto bijvoorbeeld doorgaans meer op dan bij een autohandelaar. Dat komt omdat de autodealer je auto koopt, maar ook weer doorverkoopt en daarop wil verdienen.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.