Auto & Motor

Mode op de motor

15 jan , 2020  

Motorrijden is een feest voor de zintuigen. De motorrijder is deelgenoot van de natuur. De natuur dringt zich op en je voelt en ruikt waar je bent. De harde wind die aan je trekt, geeft het gevoel dat je buiten bent. Motorrijden vermoeit, maar na afloop van de reis ben je op een prettige manier loom.

Veiligheid
Veiligheid is een belangrijk item. Het grote verschil met andere voertuigen is het grote verschil in bescherming van motorrijders. Met een motor ben je veel kwetsbaarder. Ook de ervaring speelt dikwijls een rol. In de winter wordt door velen nauwelijks gereden en in de lente wordt de motor uit de schuur gereden. Voor de meeste mensen is het motorrijden een hobby. Ze rijden weinig kilometers en bouwen daardoor weinig ervaring op. Hobbyrijders letten veelal niet op de risico’s en kleden zich dikwijls onvoldoende volgens de veiligheidscriteria.

Kleding
Nostalgische kleding is in. Volgens de Amsterdamse motorkledingzaak De Leertent zijn de motorrijders met een lange leren motorjas, vliegersbril en pothelm hot. Vooral de mooiweer-rijders zijn gevoelig voor modetrends. Ouderwetse bomberjacks van gebruikt leer en gewaxte jassen. Accessoires zijn belangrijk en worden met zorg gecombineerd bij de nostalgische look: bretels, petten, speldjes, houthakkershemden, genagelde riemen en zadeltassen. Ook de ouderwetse open helmen de zogeheten ‘halve eitjes’ zijn populair. Een paar werkmanlaarzen met bolle neuzen maken de kleding af.

Race-overall
Neemt de paardenkracht toe dan wordt er eerder gekozen voor veiligheid. Die rijders kiezen voor felgekleurde, reflecterende high-techpakken zodat je direct wordt opgemerkt. Nylonkleding met een aluminium binnenvoering wat wind- en waterdicht is, wordt veel gebruikt.  Het voordeel van beide materialen is dat het goed beschermd. Een motorpak moet strak zitten waardoor de kleding geen windzak wordt bij hoge snelheden. Veel van de kleding wordt voorzien van keihard leer. De race-overalls zijn op schouders, knieën en ellebogen voorzien van foampaddings, stugge rubberen kussentjes.

Dames zijn meer bezig met veiligheid. Jonge mannen willen alleen maar stoer, grof en Amerikaans uitzien. Vrouwen kijken naar draagbaarheid en veiligheid. Een helm is verplicht en daar kiezen ze dan ook bewust voor.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.