Auto & Motor

Waar let je op bij het kopen van een tweedehands auto?

9 feb , 2024  

Een tweedehands auto wordt steeds populairder. Het is vaak een betaalbaardere oplossing voor een nette auto. Je kijkt niet alleen naar de buitenkant. Natuurlijk is het belangrijk dat je de auto mooi vindt. Toch is het belangrijker om ook te kijken naar de technische kant van de auto. Daarnaast moet je het een en ander regelen voordat de auto officieel van jou is. Lees snel verder!

Laat het kenteken overschrijven

Voordat je de weg op kan, laat je na de aankoop het kenteken van de auto overschrijven. Hierbij zet je de auto op jouw naam en is deze officieel van jou. Dit is erg belangrijk en ook nog eens verplicht. In een postkantoor of kentekenloket vind je vaak een RDW-erkende locatie waar je dit kunt doen. Hiervoor moet je altijd een geldig identiteitsbewijs, tenaamstellingscode en een kentekencard bij je hebben. Onthoud wel dat je hier 18 jaar of ouder voor moet zijn.

Maak een proefrit

Daarnaast maak je voordat je de auto aanschaft altijd een proefrit. Zo ervaar je echt hoe de auto rijdt en hoe het reageert onder verschillende omstandigheden. Test hoe de auto gas geeft, remt en stuurt. Dit is ook het moment om te letten op ongewone geluiden. Dit geeft vaak aan dat er een probleem is bij de motor, uitlaat of op een andere plek die je niet meteen ziet. Check ook of de airco, ruitenwissers en de radio goed werken. Alleen ontdek je of de auto echt bij je past.

Controleer de onderhoudshistorie

Ook is het belangrijk om de onderhoudshistorie van de auto in te zien. Dit kan je veel vertellen over de betrouwbaarheid en de staat van de tweedehands auto. Vraag de verkoper naar het onderhoudsboekje of zoek online het kenteken op. Zo kom je achter reguliere servicebeurten, zoals een olieverversing of inspectie, maar ook grotere reparaties. Is de auto goed onderhouden? Dan is er een grote kans dat je weinig grote problemen zult hebben.

Het uitvoeren van een technische inspectie

Tot slot is het goed om een technische inspectie te laten uitvoeren. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke monteur. Deze kijkt naar de technische staat van de auto en checkt of er eventuele mankementen zijn. Ze laten je ook weten hoeveel het gaat kosten om dit te repareren. De inspectie helpt je bij het beslissen over de aankoop. Mocht de auto toch veel mankementen hebben, kun je afzien van de aankoop of juist een lager bod bieden.

Zoals je ziet, ga je niet zomaar over op aankoop. Maak een proefrit en check op mankementen. Ben je dan positief? Laat dan het kenteken op jouw naam zetten. Dan is nu de auto van jou. Veel rijplezier!

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.