Lifestyle

Hebben alle cryptomunten dezelfde waarde?

24 nov , 2022  

Oorspronkelijk waren cryptomunten bedoeld als digitaal betaalmiddel voor op het internet. Met de blockchain techniek die achter cryptomunten zit, zijn online betalingen mogelijk zonder een tussenkomst van een derde partij zoals een bank of de overheid. Met deze technologie is betalen of handelen in cryptocurrency anoniem en ontzettend veilig omdat het niet te hacken is. Een andere bijkomstigheid van het feit dat zich een derde partij niet bemoeit met dit betaalmiddel, is dat de prijzen van cryptocurrency enorm kunnen schommelen. Hoe komt het dat de waarde van cryptocurrency zo schommelt en hoe wordt deze waarde eigenlijk bepaald? Dat en meer lees je hier!

Hoe wordt de waarde van cryptomunten bepaald?
De koers van veel cryptomunten is puur gebaseerd op vraag en aanbod. Wanneer er veel vraag is naar een munt, stijgt de waarde. Willen mensen weer van de munt af? Dan daalt de prijs weer. Vooral in de corona crisis zag je dat mensen op zoek gingen naar alternatieve opties om hun geld in te investeren zoals crypto. Zo zie je dat gedurende de corona crisis de waarde van onder andere de Cardano koers steeg. Waar een bank bijvoorbeeld geld kan bijdrukken om de waarde van fysiek geld te reguleren, kan dit bij cryptomunten niet. Wel bestaan er cryptomunten waarvan de waarde gekoppeld is aan bijvoorbeeld de waarde van goud. De prijs van deze munten fluctueert minder dan de prijs van munten die zijn gebaseerd op vraag en aanbod.

De invloed van social media op de waarde van cryptomunten
Cryptomunten worden door mensen verhandeld, hierdoor wordt er veel ingespeeld op emoties omdat dit de vraag en de waarde van een cryptomunt kan beïnvloeden. Bij goed nieuws over een cryptomunt maakt mensen nieuwsgierig waardoor er meer naar wordt gezocht, meer van wordt gekocht en de prijs stijgt. Zo zag je dat in 2021 de prijs van de Bitcoin zowel flink daalde en toenam nadat Elon Musk, de eigenaar van Tesla, zich op social media platform Twitter uitte over deze cryptocurrency. In 2013 werd de Dogecoin gecreëerd en was oorspronkelijk bedoeld als fooi systeem voor gebruikers van Twitter en Reddit. De munt is gebaseerd op de populaire Shiba Inu meme, die online veel gebruikt wordt. Wanneer je online zoekt op ‘koers dogecoin’, kun je zien dat de waarde van deze munt ook vaak is veranderd. Zo schoot de prijs van de munt flink omhoog door een Tiktok-trend die er op uit was de prijs van de munt te verhogen.

De invloed van de overheid op de waarde van cryptomunten
De waarde van cryptomunten zag je ook veranderen toen bekend werd gemaakt door de Chinese overheid dat China deze munten niet langer accepteert. Handelen in bepaalde cryptomunten is in dit land dan ook illegaal. Het beleid per land kan ontzettend verschillen. Malta wil in tegenstelling tot China hét cryptocurrency-eiland van de wereld worden. De prijs van cryptomunten veranderde ook toen El Salvador naar buiten bracht dat zij Bitcoin als een wettig betaalmiddel hebben ingevoerd. Omdat er geen centraal orgaan zoals een bank is om de prijs stabiel te houden, fluctueren de waardes van cryptomunten die gebaseerd zijn op vraag en aanbod regelmatig.

, ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.