Lifestyle

Het najaar: de ideale tijd om je nieuwe tuin aan te leggen

10 sep , 2020  

Ook dit jaar was het weer raak: mensen die in de zomerperiode een nieuwe tuin door een hoveniersbedrijf wilde laten aanleggen. Teleurstellingen volgde, want hoveniers hebben het in de zomerperiode dermate druk, waardoor het vaak enkele maanden kan duren voordat je aan de beurt bent.. maar dan is het zomerseizoen helaas weer voorbij.

Het is dan ook beter om tot het najaar te wachten om dan je nieuwe tuin aan te laten leggen. Hoveniersbedrijven hebben dan meer tijd voor je en je weet dan zeker dat je het volgende tuinseizoen volop van je nieuwe tuin kunt genieten.

Voor wat betreft het genieten: om ervoor te zorgen dat je straks daadwerkelijk tevreden bent met je nieuwe tuin en ervan kunt genieten, raden wij je aan om eerst een tuinontwerp te laten maken.

Een tuinontwerp is de basis van iedere nieuwe tuin

Maar waarom is een tuinontwerp nu zo belangrijk? In hoofdlijnen zijn dit de redenen waarom het laten maken van een tuinontwerp belangrijk is:

  • Met een tuinontwerp worden alle onderdelen van de tuin goed op elkaar afgestemd. Denk bijvoorbeeld aan een goede verhouding tussen betegelde stukken tuin en beplante stukken. Zo krijg je een mooie balans tussen beplanting en vrije ruimte
  • In het tuinontwerp wordt rekening gehouden met de afwatering van hemelwater. Dit aspect wordt steeds belangrijker, aangezien de regenbuien in ons land steeds heviger worden.
  • Heb je huisdieren of kleine kinderen? Dan kan dat gevolgen hebben voor de beplanting. Bij het maken van een tuinontwerp wordt daar rekening mee gehouden. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde planten giftig zijn voor honden?
  • Met een tuinontwerp ontstaat er overzicht. Bijvoorbeeld of de beplanting op de verschillende seizoenen is afgestemd. Zo voorkom je dat je tuin er in de winter als een uitgestorven vlakte uitziet.

En zo zijn er nog tal van redenen te benoemen waarom het laten maken van een tuinontwerp belangrijk is, in plaats van lukraak beginnen met het aanleggen van een tuin. Maar als het goed is, is de toegevoegde waarde van een goed tuinontwerp hiermee verduidelijkt.

Nieuwe tuin, maar geen inspiratie?

Het kan soms best lastig zijn om te bepalen hoe je nieuwe tuin eruit moet komen te zien. Een tuinontwerp helpt om je een idee te geven van je toekomstige tuin, maar dan moet je wel eerst je wensen scherp krijgen. Een aantal tips om dat te doen:

  • Wat is je eerste gedachte als het voorjaar aanbreekt? Voel je kriebels om lekker te gaan tuinieren? Of juist om lekker in je tuin te relaxen? Als dat laatste het geval is, dan past een onderhoudsvriendelijke tuin waarschijnlijk het beste bij je.
  • Wat is je favoriete vakantieland? Is dat bijvoorbeeld Griekenland? Dan past een tuin met mediterrane aspecten wellicht goed bij je. Ben je meer van het platteland? Dan past een landelijke tuin wellicht beter bij je.
  • Vind je een strakke tuinafscheiding belangrijk? Dan zijn schuttingen een goede keuze en kun je een heg van bijvoorbeeld klimop beter laten voor wat het is.
  • Heb je kinderen? Dan is voldoende speelruimte van belang en past een verwilderde tuin waarschijnlijk minder goed bij je.

Met de bovenstaande vragen kun je al een aardige start maken om je tuinwensen voor jezelf in kaart te brengen. Meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ook eens websites zoals Pinterest. Je vindt hier enorm veel foto’s van allerlei tuinstijlen. Ongetwijfeld dat je daarmee helder kunt krijgen welke tuinstijl het beste bij jou past. Succes!

Dit gastblog is mede mogelijk gemaakt door Aardoom Hoveniers. Aardoom Hoveniers is met name actief in de Drechtsteden. Zo voert het bedrijf onder andere veel hoveniersklussen in Papendrecht uit.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.