Lifestyle

Is zelfvertrouwen noodzakelijk voor succes?

10 mrt , 2020  

Zelfvertrouwen is uiterst belangrijk in bijna elk aspect van ons leven. Toch hebben zoveel mensen moeite om het te vinden. Hoe komt dat? Vaak zie je dat het een vicieuze cirkel is: mensen die geen zelfvertrouwen hebben, zijn meestal ook niet succesvol. Zelfverzekerde mensen hebben eigenschappen en kwaliteiten die iedereen bewondert.

Zelfvertrouwen is de voorwaarde voor succes en geluk. Zelfvertrouwen is een essentiële eigenschap omdat het je de moed geeft om obstakels te overwinnen. Volgens miljardair en Microsoft oprichter Bill Gates is deze kwaliteit ook nodig om je te helpen je passie te vinden. Sterker nog, zijn passie voor computers en zijn zelfvertrouwen in zijn capaciteiten leidden hem uiteindelijk om Microsoft te maken.

Als kind zei Gates dat zijn passie draaide om computers en software. Hij zou dit echter niet hebben gerealiseerd als hij niet zelfverzekerd was geweest.
In je zoektocht naar deze passie, zegt Gates, moet je dit zelfvertrouwen benutten. Zo kun je ‘nieuwe dingen uitproberen’, zegt hij, en krijg je ook ruimte het maken van fouten – een noodzakelijke voorloper van succes.

Het zijn deze woorden die me altijd zijn bijgebleven. Als jonge vrouw was ik in Amerika naar een van zijn seminars gegaan. Even later, onderweg naar Nederland, viel bij mij het kwartje. Zelfverzekerde mensen wekken vertrouwen in anderen: hun publiek, hun collega’s, hun werkgevers, hun klanten en hun vrienden. En het vertrouwen van anderen winnen is een van de belangrijkste manieren waarop een zelfverzekerde persoon succes vindt.

Bill Gates en zijn jeugdvriend Paul Allen namen in de jaren zeventig contact op met het hoofdkantoor van Altair (een informatietechnologie bedrijf) en vertelden hen dat ze een programmeertaal hadden gemaakt die op hun computer kan worden uitgevoerd. De twee boden aan om hun werk aan de directie van Altair te demonstreren. Maar in werkelijkheid hadden ze nog helemaal geen programmeertaal beschikbaar. Zelfverzekerde mensen zijn over het algemeen positiever – ze geloven in zichzelf en hun capaciteiten.

Toch werd de belangstelling van de directie gewekt en wilde ze zien wat de twee te bieden hadden. Het duo bracht weken door met het maken van de programmeertaal, hoewel ze geen Altair computer hadden om op te testen. Twee maanden later vlogen de twee naar het hoofdkantoor om hun software te pitchen. Niet zeker of het succesvol zou zijn, typte hij de code in het computersysteem en hun programmering werkte! De fabrikanten van Altair waren zo onder de indruk van het paar dat ze beide mannen een baan binnen het bedrijf aangeboden.

De kern van het verhaal? Zelfvertrouwen gaat over evenwicht. Aan het ene uiterste hebben we mensen met een laag zelfvertrouwen. Aan de andere kant hebben we mensen die overmoedig kunnen zijn.

Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, vermijd je het nemen van risico’s en om jezelf te pushen tot het uiterste. Waarschijnlijk probeer je het helemaal niet. Maar als je te zelfverzekerd bent dan kun je te veel risico nemen en jezelf overschatten. Het kan ook zijn dat je zo optimistisch bent dat je niet hard genoeg probeert om te slagen.

Om een juiste balans te vinden is het de zaak om de juiste hoeveelheid zelfvertrouwen te hebben, gebaseerd op de realiteit en je eigen bekwaamheid. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen neem je risico’s en verbreed je je horizon. En hoe verging het Bill Gates en Paul Allen? Hun bedrijf wordt nu gewaardeerd op meer dan 500 miljard dollar. Niet slecht voor twee nerds die vol overgave aan hun hobby werkte.

,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.