Lifestyle

Tips die een regenachtig dagje nog steeds super leuk kunnen maken!

21 mei , 2021  

Een welverdiende vakantie is iets waar de meeste mensen al maanden van te voren naar uitkijken. Een strandvakantie in het zonnetje of gewoon gezellig met het hele gezin naar de camping. Je kan mooie uitstapjes maken en activiteiten ondernemen. Het kan alleen ook zo zijn dat er een regenachtig dagje tussen zit. Dat is geen ramp, want er zijn nog steeds allerlei leuke spelletjes die jij op zo’n dag kan gaan doen. De saaiheid bestrijden met ouderwetse spelletjes en moderne bordspellen, het is de ideale oplossing om de regenachtige dag door te komen en het toch leuk te maken.

Toepen
Het kaartspel toepen is heel erg bekend, maar toch zijn er nog genoeg mensen die het spel nog nooit hebben gespeeld. Het doel is om de laatste slag te winnen, ook wel de 4e slag genoemd. Je kan met twee tot wel acht personen spelen, maar wij raden je aan om het kaartspel met vier personen te gaan spelen. Je speelt toepen met de zogeheten ‘piketkaarten’. De kaarten hebben een waarde van zeven of hoger. Alle kaarten met een lagere waarde worden uit het spel gehaald. Handig om te weten, de boer is het laagste en de 10 is juist de hoogste kaart. Toepen speel je met 32 kaarten en er is één deler.

Alle spelers krijgen vier speelkaarten. De speler die aan de beurt is moet een kleur bepalen, bijvoorbeeld ruiten 8. De andere deelnemers moeten vervolgens kleur bekennen. De speler die de hoogste ruiten-kaart oplegt wint de slag. De winnaar mag bij de volgende ronde een nieuwe kaart neerleggen. Kan de speler geen kleur bekennen, dan mag hij of zij een kaart naar keuze opleggen. Na iedere slag krijgen de verliezers een strafpunt. Alleen wanneer een speler klopt, dan worden er twee strafpunten vergeven aan de verliezers. Kloppen kan alleen als je denkt dat je gaat winnen. Mocht iemand anders kloppen en jij toch denken de beste kaarten te hebben, dan kan je overkloppen. In dat geval worden er drie strafpunten weggegeven aan de verliezende spelers. Overkloppen kan vrijwel onbeperkt, waardoor het snel kan gaan. De winnaar van de allerlaatste slag is ook gelijk de winnaar van de totale ronde en krijgt geen strafpunten.

Ticket to Ride
Het bordspel Ticket to Ride is geschikt voor jong en oud. Het immens populair spel en werd bedacht door Alan R. Moon en ligt al sinds 2004 in de winkel. Je reist voor het spel even af naar de Verenigde Staten, waar je een treinavontuur zal gaan beleven. De deelnemers (2 tot 5 spelers) moeten proberen om kaarten te verzamelen met de treinwagons. De succesvolle spelers kunnen op die manier de langste route door Amerika bij elkaar verzamelen. Een langere route staat gelijk aan meer punten. De kans dat je wint neemt dus steeds meer toe als je weer een deel van de kaart hebt weten te bemachtigen. Welke speler legt de langste routeverbinding aan?

Ticket to Ride is een wereldwijd succes en kreeg dan ook al veel vervolgspellen. Je kan bijvoorbeeld ook een Europese versie kopen, waarin je door ons eigen continent moet reizen. De spellen zijn ook in het Nederlands beschikbaar, wat wel zo handig is.

Liegen
Liegen is nooit goed, behalve als dat je de winst kan opleveren met het gelijknamige kaartspel. Liegen speel je met 52 speelkaarten en met drie of vier personen. In de Verenigde Staten staat het kaartspel beter bekend onder de naam ‘Bullshit’. De speler die het spel start mogen jullie zelf aanwijzen, dat maakt namelijk niet zo gek veel uit. De speler noemt een kleur, bijvoorbeeld klaveren of harten. Dat is dan ook gelijk de actieve kleur en daarmee zal het spel worden gespeeld. De deelnemers moeten om de beurt een kaart neerleggen, maar wel met de afbeeldingen naar beneden. Eigenlijk kan dus niemand zien of jij wel echt een kaart neerlegt die op dat moment mag worden gespeeld.

De volgende speler kan ook een kaart neerleggen of de vorige kaart uitdagen. Je moet daarvoor zeggen dat de vorige speler liegt. Er zal vervolgens worden gekeken of dat wel klopt. Heeft de vorige speler niet gelogen, dan moet de uitdager alle kaarten van de stapel pakken. Heeft de vorige speler wel gelogen, dan moet hij of zij de volledige stapel pakken. Er zijn in de loop der tijd allerlei nieuwe varianten van liegen bedacht en die zijn ook erg populair geworden.

30-seconds
30-seconds is een spel dat valt binnen de categorie ‘partygames’. Simpelweg omdat je het spel met 4 tot wel 20 spelers kan gaan spelen. Het is een eenvoudig, snel en komisch kennisspelletje. Het doel is om begrippen te raden die worden omschreven. Degene die daar het beste in is, die zal als eerste de finish bereiken en het spel winnen. 30-seconds speel je met teams, alleen spelen kan namelijk niet. Een persoon pakt een kaart en moet een begrip gaan omschrijven. Er zijn vijf begrippen op een kaartje en de teams hebben een kort tijdsbestek waarin de begrippen geraden moeten worden. Je speelt 30-seconds met een speelbord en pionnen. Het is op die manier makkelijker om te zien welk team het beste presteert.

, , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.