Lifestyle

Tuinonderhoud is belangrijker dan je denkt

23 okt , 2020  

Wil je lang van je tuin genieten? Dan is goed onderhoud essentieel. Lang niet iedereen ziet het belang daarvan in. Een paar planten erin en de natuur doet zijn werk wel? Nou, zo ligt het niet helemaal. Met die insteek zal je tuin nooit een echte lusthof worden. Bovendien is werken in de tuin een aangename, rustgevende bezigheid. Het maakt je hoofd leeg en vermindert stress. Als je dan ook nog eens de juiste keuzes maakt op het gebied van duurzaamheid, doe je de planeet ook een groot plezier. Lees hieronder de belangrijkste redenen waarom tuinonderhoud zo belangrijk is.

Een groene tuin
Vrijwel iedereen vindt een tuin met veel planten mooi. Veel mensen zien er echter tegenop om de tuin zo in te richten, omdat ze bang zijn dat het veel werk is om het zo mooi groen te houden. Ze kiezen er dan vaak voor om de hele tuin te bestraten en misschien hooguit ergens een plantenbak te plaatsen. Dat is zonde, want daardoor kan eventueel overtollig regenwater niet gemakkelijk in de grond zakken. Het zal zich dus naar andere delen van de wijk verplaatsen en daardoor ontstaat snel wateroverlast. Het is verstandig om een tuin voor hooguit veertig procent uit bestrating te laten bestaan en de rest een groen karakter te geven.

Je eigen composthoop
Struiken en bomen die in de winter hun blad verliezen, vragen om extra tuinonderhoud. Al die bladeren komen immers her en der verspreid in de tuin terecht. Rond vaste planten is dat niet echt een probleem, want ze bieden wat bescherming tegen de kou in de winter. Maar op je gazon wil je ze echt niet laten liggen, want daar hebben ze een verstikkende werking. Je kunt een bladblazer kopen om de bladeren eenvoudig bijeen te brengen. Vervolgens gooi je ze in een hoek van de tuin op je eigen composthoop. Die compost kun je uitstekend gebruiken als bodemverbeteraar voor je eigen tuin.

Het hele jaar door onderhouden
Struiken snoei je slechts eens per jaar, maar het gazon vraagt om wat meer aandacht. Je zult regelmatig de grasmaaier uit de schuur moeten halen om het gazon goed te kunnen onderhouden. Ga je een nieuwe grasmaaier kopen, dan zou je natuurlijk ook voor een robotmaaier kunnen kiezen, om je wat werk uit handen te kunnen nemen. Afhankelijk van de grootte van je gazon scheelt dat aardig wat tijd.

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.