Lifestyle

Wanneer een belastingadviseur kan helpen

13 sep , 2022  

Een belastingadviseur klinkt misschien luxe, maar is het niet. Ook voor mensen met een modaal inkomen kan een belastingadviseur interessant zijn. Belangrijk is dat je niet te veel belasting betaalt, maar ook niet te weinig. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst.

Wanneer hulp bij jouw belastingaangifte verstandig kan zijn, leggen we je graag uit met een aantal voorbeelden.

Aangifte inkomstenbelasting

Vooral bij fiscale momenten is het verstandig om een belastingadviseur in te schakelen. In deze jaren is jouw belastingaangifte complexer dan andere jaren. Bij fiscale momenten kan je denken aan het kopen en/of verkopen van je eigen woning, migratie en opzetten van een eigen onderneming.

Hypotheekrenteaftrek en financieringskosten

Heb je een eigen woning gekocht? Dan heb je recht op additionele aftrekbare kosten. Met de stijgende hypotheekrente is het toch fijn dat je deze kostenpost mag aftrekken van jouw belastbare inkomen. Bovendien zijn ook de financieringskosten aftrekbaar in het jaar dat je de woning hebt gekocht. Om optimaal gebruik te maken van de aftrekposten, is het verstandig om een belastingadviseur in te schakelen.

Woning gekocht en verkocht

In dit geval komt ook de bijleenregeling ter sprake. De overwaarde van de oude woning moet worden geïnvesteerd in de nieuwe woning volgens de Belastingdienst. Kies je ervoor om toch de maximale hypotheek af te sluiten? Dan is niet de volledige hypotheekrente aftrekbaar. De bijleenregeling maakt de belastingaangifte vrij complex; een belastingadviseur inschakelen is in dit geval geen overbodige luxe.

Eigen onderneming

Als ondernemer (zzp’er) krijg je te maken met de aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte. Ook mag je aanspraak maken op speciale aftrekposten voor ondernemers en zijn zakelijk kosten aftrekbaar. Het is belangrijk om goed de administratie bij te houden. Ook in dit geval kan een beetje hulp geen kwaad. Zo kan jij focussen op datgene dat echt belangrijk is: het draaiende houden van jouw bedrijf.

Erfbelasting

Wie een erfenis krijgt, krijgt ook te maken met erfbelasting. Het percentage erfbelasting is afhankelijk van de relatie met de overledene. Vaak zit je niet te wachten op de complexe aangifte erfbelasting;  een belastingadviseur kan dit voor je uit handen nemen.

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.