Ondernemen

Vrouwen ondernemen groener

13 okt , 2014  

Slechts één op de twintig MKB ondernemers (5%) ziet duurzaamheid als één van de belangrijkste doelen van de onderneming voor het komende jaar. Vrouwelijke ondernemers zetten meer in op duurzaamheid dan mannelijke.

Wel neemt het belang dat de ondernemer aan duurzaamheid hecht toe naarmate de onderneming groter is. Dat blijkt uit een enquête van TNS-NIPO onder 1.248 MKB bedrijven, die in opdracht van ING Economisch Bureau is uitgevoerd.

Het aandeel van vrouwelijke MKB-ondernemers dat duurzaamheid als één van de belangrijkste bedrijfsdoelstellingen voor het komende jaar beschouwt, is met 7% bijna twee keer zo hoog als het aandeel mannen (4%). Vrouwen lijken op basis van deze gegevens een hogere urgentie toe te kennen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen dan mannen.

Het verhogen van de omzet of winst is voor meer dan de helft van de ondernemers (55%) het belangrijkste doel voor de komende 12 maanden. Door het gure economische klimaat van de afgelopen lijkt er weinig ruimte voor doelen met een langere termijn.

Grotere bedrijven geven duurzaamheid meer aandacht in hun bedrijfsdoelstellingen. Zo verankert 1 op de 10 MKB-ers met meer dan 20 werknemers duurzaamheid in de bedrijfsdoelstellingen, terwijl slechts 1 op de 33 ondernemers met minder dan vijf medewerkers in dienst dat doet. Zij hebben over het algemeen meer mogelijkheden om zich met duurzaamheid bezig te houden.

Opvallend is dat deze relatie opgaat tot zo’n 50 werknemers. Naarmate de onderneming nog groter wordt, neemt het belang van duurzaamheid in de bedrijfsdoelstellingen in deze steekproef niet verder toe.

Uit de enquête blijkt verder dat internationaal opererende MKB-bedrijven niet meer aandacht besteden aan duurzaamheid dan bedrijven die alleen op de binnenlandse markt actief zijn. De leeftijd en ervaring van de ondernemer alsmede het feit of de onderneming een familiebedrijf is of niet, hebben ook geen invloed op het belang dat MKB-ers hechten aan duurzaamheid.

Bron: ING Economisch Bureau

Auteur: Steffen van Beek


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.