Vakantie & reizen

Zó houd je de zomervakantie leuk voor je kinderen

19 mrt , 2024  

Heerlijk, de zomervakantie! Je kinderen zijn voor een lange periode vrij en hopelijk kun je zelf ook (veel) vrije dagen opnemen. Maar het is wel belangrijk om de zomervakantie leuk te houden voor je kinderen. Kinderen vervelen zich immers snel, zeker tijdens zo’n lange vakantie. Op zoek naar tips? Lees verder!

Op vakantie

Het hoogtepunt van de zomervakantie is vaak toch wel het moment dat jullie op vakantie gaan. Boek dan ook zeker een leuke vakantie voor de zomerperiode. Vul zo’n vakantie helemaal naar wens in. Of je nu lang of kort wilt gaan, ver weg of in de buurt: er zijn veel mogelijkheden. Doe vooral wat goed voelt! De een vindt het heerlijk om te gaan kamperen, de ander bezoekt juist graag een stad en slaapt in een hotel: verken de mogelijkheden. Kun je zelf niet op vakantie gaan, bijvoorbeeld door drukte op je werk? Zorg dan wel dat je kinderen op vakantie kunnen gaan. Misschien kunnen ze met familie of vrienden mee, als ze willen. Ook een zomerkamp is een soort vakantie, waarbij je kinderen meteen iets nieuws leren en nieuwe vriendjes maken.

Op kamp

Dat brengt ons tot het volgende punt: overweeg überhaupt om je kinderen deel te laten nemen aan een zomerkamp. Dus ook als jullie daarnaast op vakantie gaan. Verschillende dagen achter elkaar gaat je kind naar het kamp toe, om iets te leren zoals de Engelse taal. Dat kan gewoon in de buurt, bijvoorbeeld met een zomerkamp Amsterdam. Natuurlijk op een leuke en leerzame manier, waarbij plezier voorop staat. Het is immers een kamp, geen school. Tijdens een kamp maken je kinderen nieuwe vrienden, misschien wel voor het leven. Er is ook veel ruimte voor spelen, bewegen, muziek en creatieve activiteiten. Voor kinderen in verschillende leeftijden is zo’n kamp interessant, denk aan juniors maar ook aan tieners.

Hobby

Tijdens de zomervakantie is er lekker veel tijd om een nieuwe hobby uit te proberen of om een bestaande hobby verder op te pakken. Moedig je kinderen dan ook aan om dit te doen. Wat die hobby inhoudt, maakt natuurlijk niet uit. Misschien is je kind wel heel creatief, en dol op knutselen, tekenen of schilderen. Het kan ook zo zijn dat je kind graag muziek maakt: bied de kans om een nieuw muziekinstrument te spelen. Of zelfs meerdere instrumenten. Maar het kan ook zo zijn dat je kind graag sportief in de weer is, en meer wil sporten in de zomermaanden. Probeer een nieuwe sport uit, om dit te verkennen.

Activiteiten met vriendjes

Je kinderen kunnen in de zomer veel afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. Dat kan bij de ander thuis, maar sta er ook voor open dat die vriendjes bij jou thuis komen spelen of hangen. Of organiseer zelfs leuke uitstapjes, waarbij optioneel meer kinderen mee mogen doen. Dat is hartstikke gezellig! Van een knutselmiddag tot een picknick, van een logeerpartijtje tot een uitje naar het strand: er is veel om aan te denken. Dit levert vaak mooie herinneringen op, die je voor altijd kunt koesteren.

Structuur

Tot slot: hoewel de zomervakantie onregelmatiger is dan de rest van het jaar, is het toch fijn om structuur aan te houden. Zo weet iedereen in het gezin waar hij of zij aan toe is! Dat houdt de vakantieperiode gezelliger. Uitslapen mag bijvoorbeeld best een beetje, maar spreek een tijd af dat iedereen uit bed is en klaar is voor de dag. Ga ook niet ineens heel laat naar bed toe ’s avonds, maar probeer zoveel mogelijk het reguliere ritme aan te houden.

Geniet zoveel mogelijk van de zomervakantie! We hopen dat de bovenstaande tips je de nodige inspiratie bieden. Natuurlijk ben je ook weer opgelucht als de kids straks gewoon naar school gaan, maar voor nu is het leuk om het beste van de zomer te maken. Enjoy!

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.