Auto & Motor

Autoverzekering afsluiten: dit zijn de opties

16 feb , 2023  

Als je een nieuwe auto hebt gekocht sluit je een verzekering af. Of misschien ben je niet tevreden over je huidige verzekeraar. Dan is overstappen zeker het overwegen waard. Sowieso is het goed om te bekijken of je huidige verzekering nog de juiste is. En heb je wel eens naar aanvullende verzekeringen gekeken? Daar kunnen interessante opties tussen zitten. Hieronder staan de mogelijkheden als je een verzekering gaat afsluiten.

All risk, WA of WA + beperkt casco?

Een autoverzekering is wettelijk verplicht. Onverzekerd de weg op gaan is niet verstandig. Als de politie je betrapt, kun je een forse boete verwachten. En raak je met je onverzekerde auto betrokken bij een ongeluk, dan is de kans groot dat je je moet verantwoorden bij de rechter.

Bij de meeste verzekeraars, zoals Allianz Direct, kun je uit drie soorten autoverzekeringen kiezen. Welke het beste bij jou past, hangt vooral af van de leeftijd van de auto. Is jouw auto bijvoorbeeld tussen 6 en 12 jaar oud? Dan is WA + beperkt casco de beste keuze.

Hierbij wordt de verplichte wettelijke aansprakelijkheid aangevuld met wat extra dekkingen. Schades door natuurverschijnselen en overstekende dieren worden bijvoorbeeld gedekt, net als inbraakschade en diefstal.

Allrisk en WA

Voor nieuwe auto’s is de allrisk verzekering het beste. Bij deze verzekering worden alle schades gedekt, dus ook wanneer je zelf een ongeluk hebt veroorzaakt. Nieuwe auto’s zijn vaak nog veel waard en als er onderdelen vervangen moeten worden, is dit prijzig.

De tegenpool van allrisk is de WA verzekering. WA is de goedkoopste verzekering en het meest geschikt voor oudere auto’s. Hier vallen auto’s onder die een leeftijd van 12 jaar of ouder hebben. Bij een WA verzekering worden alleen schades die je aan andere voertuigen en personen veroorzaakt gedekt.

Aanvullende verzekeringen

Je kunt je polis nog uitbreiden. Een voorbeeld is de verkeersrechtsbijstandverzekering. Dit is handig als je betrokken raakt bij een ongeluk en met de andere partij geen overeenstemming kunt bereiken over de schadeafhandeling. Deze dekking geldt zowel voor problemen in Nederland als in het buitenland.

En als je veel rijdt, is de pechhulp verzekering het overwegen waard. Daarmee ben je verzekerd van hulp als je auto onderweg kapot gaat. Niet alleen onderweg, ook als je auto thuis niet wil starten, word je met deze verzekering uit de brand geholpen.

Andere aanvullende verzekeringen zijn de inzittendenverzekering, vrije reparatiekeuze, verlengde nieuwwaarde en verlengde aanschafwaarde.

,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.