Auto & Motor

Lekker in de winter op weg: houd hier rekening mee

28 jun , 2022  

Ga je lekker in de winter op weg? Dan is het zeker belangrijk om je auto goed te onderhouden en de motorolie te verversen met bijvoorbeeld 5w4 olie. Motorolie heeft namelijk belangrijke functies. Ze zorgen ervoor dat de motor gesmeerd en gekoeld wordt en dat vuil wordt afgevoerd. De motorolie uit de carter smeert het draaiende gedeelte van de motor. Deze wordt middels een oliepomp uit het carter gepompt naar het bovenste gedeelte van de motor. Hier zijn speciale nokkenassen die zorgen voor de bediening van de in- en uitlaatkleppen. De motorolie wordt ook door de verdere oliekanalen in het draaiende gedeelte gepompt. Het oliefilter pompt het vuil uit de olie. Wanneer je in de winter de weg op gaat, is het dus erg belangrijk om de motorolie te verversen, omdat dit dan ook de motor koelt en smeert en het vuil wordt afgevoerd. Wat gebeurt er als je de motorolie niet tijdig ververst en wat kunnen verregaande gevolgen hiervan zijn? Je leest het in dit artikel.

Motorolie verversen: vroeger en nu

Wanneer je niet op tijd de motorolie ververst, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je motor. Zo is het bij auto’s van de laatste jaren erg van belang om de motorolie tijdig te verversen en tijdig het oliefilter te vervangen. Ook is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van de juiste voorgeschreven motorolie. Vroeger hadden auto’s ruimere oliekanalen. Bij auto’s anno nu zijn de oliekanalen doorgaans smaller, waardoor motorolie tijdig bijvullen nog belangrijker is geworden. Motorolie heeft namelijk zelfs invloed op de timing van de in en uitlaatkleppen.

Gevolgen niet op tijd verversen van de motorolie

Wat zijn dan de precieze gevolgen van het niet tijdig verversen van de motorolie? Wanneer de motorolie niet op tijd ververst wordt en ook het oliefilter niet wordt vervangen, is de kans groot dat de oliekanalen dicht gaan slibben. Na verloop van tijd zal het oliefilter dicht gaan zitten en kan deze niet meer het vuil uit de olie filteren. Dit is weer van invloed op de oliedruk. De kans is groot dat het olielampje in je auto oplicht of je een melding krijg van je auto. Zorg er echter voor dat het niet zover komt. Je kunt ernstige motorschade voorkomen door tijdig de oliefilter te vervangen. Kijk eens voor motorolie op de website van Oliehandel en zorg ervoor dat je motorolie voorradig hebt.

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.