Evenementen

De Bosch Parade en de Tuin der Lusten

17 jun , 2022  

Dit weekend gaat hét theatrale en muzikale kunstenspektakel op het water Bosch Parade van start. Tot en met zondag 19 juni kan publiek (gratis!) de drijvende, peddelende en zwemmende stoet kunstwerken meemaken vanaf de oevers van de Dommel in het centrum van ‘s-Hertogenbosch. Iedere avond wordt afgesloten met een met een wervelend en sfeervol slotritueel in de Tuin der Lusten. Het thema dit jaar is ‘verleiding’. Mooie gelegenheid dus voor een dagje Den Bosch.

Bosch Parade 2022
Ook deze editie brengen beeldend kunstenaars, vormgevers, componisten, regisseurs en choreografen uit binnen- en buitenland een ode aan de Jheronimus Bosch (1450-1516) met een fascinerende tocht varende kunstobjecten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten. Zij tonen een unieke ‘vaartocht van het ongerijmde’, met negentien eigenzinnige kunstwerken die in ruim een uur voorbijtrekken. Het kunstspektakel wordt op 16, 17 en 18 juni afgesloten met een wervelend en sfeervol slotritueel in de Tuin der Lusten, de kleurrijke broedplaats aan de Citadel waar de kunstenaars werk(t)en aan hun objecten en Atelier van Lieshout een verzameling indrukwekkende werken exposeert.

Voor iedereen
Bosch Parade is (gratis) toegankelijk, voor jong en oud: vrijwel overal langs de route kan men plaatsnemen op de vestingmuur of in het groen. Op het Stadsbalkon ter hoogte van de Berenwoutstraat en in het gras van de taluds is plaats om op eigen stoeltjes of kleedjes de parade te bekijken. Bezoekers kunnen ook kiezen voor een gerieflijke, betaalde zitplaats met het beste zicht, op één van de drie Bosch Paradeterrassen.

HET PROGRAMMA: UNIEKE COMBINATIES
Bij Bosch Parade zie je als publiek buitengewone combinaties waar van alles uit ontstaat om te zien, te horen, te proeven en te voelen. De kunstenaars uit binnen- en buitenland ontstijgen hun eigen disciplines en werken samen als collectieven en individuen, binnen en buiten de paden van de kunst. Van alles te zien dus, en nog meer… waaronder:

Drijvende dans-performance-installatie: NAÎAD
Dansmakers Celine Werkhoven en Anna Zurkirchen bundelde de krachten met componist Antonio Alemanno en architect Ad Roefs voor NAÎAD, een drijvende  performance-installatie waarop twee vrouwelijke wezens met vervreemdende dans, hun lijven en ledematen in onmogelijk bochten en verdubbelingen wringend, drenkelingen uit het water lokken.

Monstervis van staal en oud ijzer : Angler Maiden
Voor de Amerikaanse Lisa Nigro is samenwerken voor en met gemeenschappen over de hele wereld cruciaal. Ze maakte eerder met groepen vrijwilligers interactieve kunstwerken vol vuureffecten voor kunstenfestival Burning Man. Voor Bosch Parade construeert ze met Bossche betrokkenen Angler Maiden, een monsterachtige vis, opgetrokken uit staal en oud ijzer, die de vissers verleidt met haar muziek, kleuren en vurige karakter.

Koken en in de sauna genieten in installaties: Tuin der Lusten
In de Tuin der Lusten – de feestelijke broedplaats van Bosch Parade aan de waterkant van de Citadel in ’s-Hertogenbosch – komen de kunsten en bijzondere invalshoeken verrassend samen. Bij, in en op de werken van Joep van Lieshout bijvoorbeeld. Er wordt dagelijks gekookt in zijn imposante installatie House of Transition en bezoekers dampen er in zijn sauna Welness Skull.

INFORMATIE
Donderdag 16 t/m zaterdag 18 juni, 20.00 – 22.00 uur
Zondag 19 juni, 15.00 – 17.00 uur
Kaarten en info: www.boschparade.nl

, , , , , , ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.