Evenementen

De grootste verliezers van de Corona maatregelen – Festivals

18 aug , 2021  

Corona treft ons allemaal. Of dit nu op fysiek, financieel of emotioneel vlak is, Corona laat haar sporen in de samenleving achter. Begin juli leek er licht aan het eind van de tunnel. Een groot deel van Nederland heeft zijn of haar prikken gehad en is bijna niet meer vatbaar voor het virus. De eerste grote bijeenkomsten zoals voetbalwedstrijden en festivals konden weer doorgang hebben. Bij deze bijeenkomsten konden bezoekers alleen binnen komen wanneer zij konden aantonen geen Corona te hebben. Dit kon door via de Corona Check app aan te tonen dat zij ingeënt waren of minder dan 24 uur geleden een negatieve Corona test te hebben gedaan. Helaas bleken het aantal besmettingen na de eerste feesten enorm toe te nemen. Hoewel de ziekenhuis opnames dit keer laag bleven kwam het kabinet toch met het harde nieuws: “De festival zomer gaat ook dit jaar helaas niet door”. Het kabinet heeft begin augustus een streep gezet door festivals met meer dan 750 bezoekers. Dit is een bittere pil voor veel organisatoren van festivals.

Wat betekent dit voor festival organisators?

Om deze vraag goed te beantwoorden moeten we ons eerst afvragen wat er komt kijken bij het organiseren van een festival. Naast een goede locatie en goede muziek en artiesten is het van belang dat iedereen veilig is. Het is dus belangrijk dat er wordt gedacht aan EHBO personeel en beveiligers om het feest in goede banen te leiden. De beveiligers moeten met elkaar communiceren, dat betekent portofoons kopen. Bij een goed feest hoort drank en eten. Het festival moet er dus voor zorgen dat er eet en drink gelegenheden zijn voor de grote groep festivalgangers. En wanneer een grote groep mensen veel eet en drinkt is het ook van belang dat er genoeg sanitaire voorzieningen zoals toiletwagens zijn. Denk hier de mogelijkheid tot het huren van kluisjes en het kopen van betaal munten bij en je hebt de belangrijkste punten waar een festival rekening mee moet houden. Deze moeten allemaal vergoed worden wanneer een festival opeens niet doorgaat.

Gaan de festival organisatoren failliet?

De organisatoren hoeven niet bang te zijn dat zij bankroet gaan. Omdat het kabinet nu officieel heeft aangegeven dat de festivals geen doorgang mogen hebben treed de verzekering van de organisaties in werking. Dit is voor grote festivals als Lowlands van levensbelang. De gemaakte kosten voor de organisatie komen nu te vervallen en zullen door de regering worden vergoed.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.