Hardware, Lifestyle

Help de natuur: hergebruik jouw smartphone!

22 jan , 2019  

De nieuwe smartphones volgen elkaar de laatste jaren in een ijzingwekkend tempo op. Elk jaar komt er wel een nieuwe versie of een update uit en echt stevig zijn ze vaak ook niet. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je een kleine hartaanval krijgt bij het laten vallen van jouw smartphone. En als het scherm dan toch gebroken is of er toch een nieuwe versie uitkomt? Dan kiezen we er al snel voor om gelijk een nieuwe te kopen. De oude? Die kan de vuilnisbak in. Een begrijpelijke reactie, maar wel eentje met verstrekkende gevolgen voor het milieu.

Hergebruiken = denken aan het milieu
Er is echter een betere oplossing. Een oude smartphone die nog perfect werkt of waar nog onderdelen bruikbaar van zijn kan je binnenbrengen om hergebruikt te worden. Tegenwoordig zijn er heel wat zaken op de markt die hierin specialiseren. Een dergelijke refurbished smartphone of iPhone werkt zo goed als nieuw met oude onderdelen. Het is niet alleen een pak goedkoper om zo een nieuw exemplaar op de kop te tikken, maar het is ook nog eens goed voor het milieu.

Hart voor groen
Het is immers zo dat de productie van nieuwe smartphones een ramp is voor het milieu. Er komen talloze schadelijke gassen vrij die onze atmosfeer vervuilen en zelfs de ozonlaag aantasten. Bovendien is ook de opkuis van de modellen die in de vuilnisbak belanden een complete catastrofe. Dat komt omdat smartphones eigenlijk bestaan uit heel wat giftige onderdelen zoals lood, koper, lithium en zink. Dergelijke materialen op een onverantwoorde manier weggooien is vragen om problemen. Indien de weggegooide toestellen beginnen te lekken dringen de giftige stoffen in het aardoppervlak door en komt in het grondwater terecht. Dat heeft dan op zijn beurt weer een zware impact op onze gezondheid.

Refurbished smartphones: de goede keuze
Wat kan je als consument doen? Je kunt bij de aankoop van een nieuwe smartphone ervoor kiezen om een refurbished of hergebruikte smartphone te kopen. Kies bijvoorbeeld voor een refurbished iphone 8 van telefoondiscounter.nl en je hoeft je nooit schuldig te voelen. Daarnaast kan je ook jouw oude model inleveren of verkopen om hergebruikt te worden. Zo bespaar je moeder natuur niet alleen de giftige afvalstoffen, maar ook de energie die nodig is tijdens de productie van nieuwe smartphones. Zelfs een toestel dat niet meer te redden valt schenk je dus beter op een verantwoorde manier weg.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.