Hardware, Lifestyle

Wil je een smart home? Bekijk hier het stappenplan

16 jan , 2021  

Leven is leren. Mensen zijn altijd op zoek naar nieuwe kennis en ervaringen, dit stopt niet op het moment dat je de schoolbanken verlaat. Terwijl de gezinsleden steeds slimmer worden, blijf je in een ‘dom’ huis wonen. Het wordt tijd om jouw woning eens een lesje te leren. Met dit stappenplan bouw je snel een smart home waar je trots op kunt zijn.

1. Zorg voor een stabiele internetverbinding
Er zijn verschillende typen internet, via ADSL, coax of glasvezel. Je hoeft echt geen expert te zijn, let wel op de up- en downloadsnelheden. 50 Mbit downloadsnelheid is met enkele streaming apparaten in huis voor video toch echt wel het minimum, meer als 100 Mbit zul je niet gauw nodig hebben. Uploadsnelheden liggen doorgaans een stuk lager tenzij het een glasvezelverbinding betreft. Voor de meeste smart home toepassingen is dit geen groot bezwaar, als je veel videobestanden naar de cloud moet sturen kan dit wel een mogelijke beperking zijn. Het is met name van belang dat de verbinding stabiel is en niet om de haverklap uitvalt.

2. Installeer een smart home hub
De stabiliteit van het netwerk wordt grotendeels bepaalt door de internetprovider en de router die inkomende en uitgaande signalen verwerkt. Binnen in huis is het een ander verhaal. Hoewel een snelle router met de juiste software geschikt is om diverse slimme apparaten aan te sturen, zul je bij een serieuze smart home een smart hub of bridge nodig hebben. Denk aan de Nest Hub of het Somfy TaHoma systeem. Dit is een apparaat dat werkt in combinatie met een app om zo meerdere smart home apparaten centraal te beheren en te bedienen. Je hoeft dan niet voor iedere handeling een aparte app te gebruiken. Een smart home heeft ook een slim brein nodig, daarvoor gebruik je een smart home hub.

3. Kies jouw ‘standaard’
Er zijn standaarden op het gebied van draadloze overdracht van data, daarnaast ontwikkelen bedrijven vaak hun eigen standaarden en protocollen. Dit doen ze deels om een juiste werking van apparaten en diensten te waarborgen, maar ook zeker uit concurrentieoverwegingen. Drie grote merken in smart home oplossingen zijn Apple, Google en Amazon. Die hebben alledrie een spraakassistent. Omdat ze concurrenten van elkaar zijn werken ze niet altijd goed met elkaar samen. Ben je een Apple gebruiker? Dan ligt HomeKit voor de hand. Heb je alles van Android? Dan past Google Home misschien beter in jouw situatie. ‘Onafhankelijke’ merken als Somfy doen hun best om meerdere standaarden te integreren. Overigens heeft dit merk zelf ook een eigen standaard ontwikkeld voor home control, die weer ideaal is voor hun lijn Somfy home automation producten waaronder elektrische raamdecoratie en beveiliging.

4. Koppel je eerste apparaat
We raden je niet aan om direct jouw verlanglijstje af te werken tijdens één grote installatie ronde. Want je loopt dan geheid vast in apps, configuratie en onvoorziene problemen. Als je een keten hebt van honderd schakels, dan kun je de zwakke schakel over het hoofd zien. Begin liever met een smart home functie die direct meerwaarde biedt zoals een set slimme lampen. Werkt dit zoals je wilt? Dan komt er elektrische raamdecoratie bij of een slimme thermostaat. Je zult dan merken gaan combineren zoals Philips, Honeywell of Velux die allemaal een nét iets andere wijze van bediening hebben. Voeg ieder apparaat of losse dienst toe en koppel dit vervolgens aan andere functies.

5. Speel, experimenteer en leer
Nu je een werkend systeem hebt kun je nieuwe koppelingen maken en kijken wat voor jou het beste werkt. Denk aan programma’s waarbij meerdere apparaten samenwerken. Bijvoorbeeld ‘licht aan, gordijnen dicht’ of ‘verlaat huis, thermostaat omlaag’. Deze keten acties kunnen zeer complex worden, werk stap voor stap en zorg dat je er zelf ook nog wijs uit kunt.

6. Breid jouw smart home uit
Je zult vanzelf gaan ontdekken dat cloud software diensten en sensoren belangrijker zijn dan je op voorhand had gedacht. Lampen aan met een app is slechts een kleine stap vooruit, met een lichtsensor wordt het al een stuk beter. Je kunt jouw elektrische zonwering in laten klappen bij harde wind met een windmeter, of het alarmsysteem in werking stellen met sensoren door het huis. Vergeet ook zeker niet de ‘onzichtbare’ maar belangrijke functies zoals een rookmelder die bij onraad een melding geeft op je smartphone wanneer je van huis bent, of bijvoorbeeld de sloten kan ontgrendelen voor een veilige vluchtroute.

Ook een huis is nooit te oud om te leren, er is altijd weer een nieuwe taak of dienst die jouw woning kan overnemen. Zo houd je zelf meer tijd over om andere zaken aan te pakken, of gewoon even naar achteren te leunen en te genieten van jouw slimme woning.

, , , , , , ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.