Koken, Lifestyle

Aubergines van Nederlandse bodem? Jazeker!

8 apr , 2021  

Goed nieuws voor de liefhebbers van groente van eigen bodem, vanaf nu liggen de Nederlandse aubergines weer in de winkels. Deze veelzijdige paarse groente wordt tegenwoordig veel gebruikt in de Nederlandse keuken en verdient daarmee een speciaal plekje in het hart van elke Nederlander. Bekend Nederlands professioneel darter en tevens groot aubergine fan, Dirk van Duijvenbode, hoopt dat mensen de groente vaker gaan verwerken in hun maaltijden. De bekende darter is door zijn werk bij een aubergine teler een echte ambassadeur van de prachtige paarse groente geworden.

Eind februari worden de allereerste jonge aubergines geoogst in Nederlandse kassen. Deze Hollandse aubergines liggen vanaf begin april volop in de winkels. Niet veel mensen weten dat er een Nederlands aubergine seizoen is. De paarse groente is namelijk het hele jaar door te koop in de supermarkt. Hierdoor is het moeilijk te zien wanneer de ‘echte’ Nederlandse aubergine in de schappen te vinden is. “Wij hopen dat wanneer mensen weten dat er een Hollands aubergine seizoen is, de Nederlandse aubergine groeit in populariteit. Het zou geweldig zijn als iedereen net zo van de Nederlandse aubergine gaat houden als wij” zegt teler Ted van Luijk.

Aubergenius
Dirk van Duijvenbode, met de bijnaam ‘Aubergenius’, heeft zelf de eerste Nederlandse aubergines geoogst. Dirk hoopt op meer aandacht voor het Nederlandse aubergine seizoen. Hij roept daarom alle Nederlanders op om meer aubergines te gaan eten: “Aubergines zijn ontzettend veelzijdig en natuurlijk heel erg lekker. Daarnaast zijn aubergines goed te gebruiken als vleesvervangers. Qua structuur, maar ook qua verzadiging. Een aubergine geeft je gelijk een vol gevoel. Ik eet het liefst zo vaak mogelijk aubergine en varieer daarom met veel verschillende recepten. Mijn favoriete recept is toch wel Griekse moussaka met lekker veel aubergine”.

Het paarse goud
De veelzijdigheid van deze heerlijke groentesoort is niet te ontkennen. De grote hoeveelheid vezels die een aubergine bevat, zorgt ervoor dat andere voedingsstoffen extra goed worden opgenomen. Daarnaast zit de aubergine bomvol met vitamines en mineralen (magnesium en foliumzuur). Deze paarse held is niet alleen heel gezond, hij is ook nog eens heel erg lekker in veel verschillende gerechten.

De Nederlandse aubergine is van begin april tot en met eind oktober te koop in de Nederlandse supermarkten. Kijk voor meer informatie op www.aubergine.nl.

Wat kook jij met Aubergine?
Ben jij een keukenprins(es) die regelmatig een aubergine in gerechten verwerkt? Kijk voor kookinspiratie ook eens naar deze Aubergine recepten op Plantaardig.org.

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.