Lifestyle

Een kleine tuin inrichten, hoe doe je dat?

9 apr , 2020  

Hoe richt je jouw kleine tuin nou zo goed mogelijk in? Nu iedereen thuis moet blijven maar het weer steeds aangenamer wordt, wil je naar buiten! Lekker in de tuin zonnen of misschien wel buiten werken met de laptop? Maar eerst heeft de tuin eigenlijk een beetje liefde nodig, want relaxen op die jaren oude plastic tuinstoelen gaat natuurlijk niet.

Welke functie vervult jouw tuin?
Allereerst is het goed om te bedenken waar je de tuin voor wilt gebruiken. Omdat er weinig ruimte is kan niet alles helaas. Besluit daarom wat je graag wil doen in jouw tuin. Wil je bijvoorbeeld een moestuin of een kijktuin met allerlei bijzondere planten omdat je erg van tuinieren houdt, of wil je juist een ontspanningstuin met een kleine loungeset of ligstoel?

Als je besloten hebt welke functie jouw tuin moet krijgen, kan je gaan bedenken in welke stijl dat gaat worden. Een hele goede plek om hiervoor inspiratie op te doen is Pinterest. Hier kan je een aantal zoekwoorden invullen, waarna je onwijs mooie sfeerfoto’s te zien krijgt.

Kies voor open meubilair
Wanneer je weet welke stijl en functie jouw tuin straks moet krijgen kan je op zoek gaan naar tuinmeubelen. Omdat deze er in alle vormen, maten en stijlen zijn, is het wel slim om eerst even je tuin op te meten zodat je weet hoeveel ruimte je vrij hebt. Bij kleine tuinen kan je beter geen te groot en robuust meubilair kiezen. Hierdoor lijkt jouw tuin juist nog kleiner. Kies juist voor licht ogende tuinmeubelen, hierdoor creëer je de illusie van een grotere tuin.

Accentueer lange lijnen
Doordat de breedte of diepte bij kleine tuinen vaak nog wel wat te wensen over laat, is het juist de kunst de breedte of diepte die je hebt, te accentueren zodat de tuin groter oogt. Eén van de manieren waarop je dat kan doen, is door langwerpige tegels of planken in de lengte te leggen. Doordat je ze in de lengte legt versterk je dit optische effect.

Ga de hoogte in met planten
Omdat de grondoppervlakte beperkt is kan je ervoor kiezen om de hoogte in te gaan met planten. Zo kan een donkergroene achterwand met bijvoorbeeld klimop zorgen voor een gevoel van diepte of juist een lichtgroene achterwand met bijvoorbeeld een druif of een wilde wingerd. De lichtere tinten creëren de illusie van een bredere tuin.

Let goed op wanneer je beplanting gaat kopen dat het geen planten zijn die woekeren want daar is natuurlijk geen ruimte voor. Zo zijn bamboeplanten erg mooi maar zijn de meeste bamboerassen onwijze woekeraars. Het beste is om met een paar grote voorwerpen te werken in plaats van erg veel kleine voorwerpen. Dit gaat ook op voor planten! Kies als decoratie bijvoorbeeld een plant met grote groene bladeren en zet deze in een grote pot op een mooi plekje. De rest van de tuin kan je dan inrichten met planten die niet direct opvallen door felle kleuren of patronen. Planten met veel groen, kleine bloemen en kleine struiken zijn erg geschikt voor kleinere tuinen.

Showroom vol inspiratie voor de kleine tuin
Ben jij op zoek naar inrichting voor je kleine tuin? En mocht je het nou niet fijn vinden om zoiets als een tuinmeubel online te kopen zonder dat je er even in hebt kunnen zitten bijvoorbeeld? Dan kan je er ook voor kiezen om naar een showroom te gaan. Een interessante showroom om te bekijken is in Gelderland bij Fonteyn. Fonteyn heeft namelijk de grootste showroom voor tuinartikelen in heel Nederland!

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.