Horeca & Gastronomie, Lifestyle

Fietsverlichting in de kroeg

16 okt , 2015  

In de kroeg kunnen je binnenkort niet alleen drank bestellen, maar ook verlichting voor op de fiets. Een initiatief van Jeroen van Doornik, de nachtburgemeester van Zwolle. Hij maakt zich sterk voor de beschikbaarheid van fietsverlichting in de horeca.

In Zwolle zijn al cafés die fietsverlichting verkopen. Die horecagelegenheden zijn herkenbaar aan de door Van Doornik ontworpen raamsticker ‘fiets licht punt.’ Van Doornik kwam met dit idee toen zijn fietslampjes op een avond waren gestolen. Zonder licht naar huis fietsen vond hij vervelend, maar hij ontdekte dat je ‘s avond laat nergens meer een fietslampje kunt kopen. ‘Toen ik door de Partij voor Cultuur werd benoemd tot nachtburgemeester, werd dit direct een speerpunt.’ Hij bracht het onder de aandacht bij de Fietsersbond en collega nachtburgemeesters in het land. Die reageerden enthousiast.

Fiets licht punt
In veel plaatsen, waaronder Amsterdam, Nijmegen en Groningen, wordt het concept binnenkort gekopieerd. ‘De verlichting kan je vaak voor de prijs van een biertje aanschaffen’, aldus van Doornik. Horecagelegenheden moeten zelf de fietsverlichting aanschaffen, maar kunnen de gratis sticker bestellen via nachtburgemeester@partijvoorcultuur.nl of verlichting@fietsersbond.nl. Naast de sticker wil Van Doornik ook nog een app ontwikkelen zodat uitgaanspubliek met de smartphone het dichtstbijzijnde ‘fiets licht punt’ kan vinden.

Onderzoek
Uit onderzoek onder zesduizend fietsers blijkt dat meer dan de helft van het Nederlandse uitgaanspubliek naar de kroeg fietst zonder licht. In Amsterdam gaat het zelfs om 82 procent dat zonder licht op de fiets zit.

Bron: MissetHoreca.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.