Lifestyle

Geen verbod op gebruik smartphone op de fiets

2 jun , 2015  

Er komt geen officieel verbod op het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Mileu in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Daarmee blijft het formeel toegestaan tijdens het fietsen een smartphone te gebruiken voor bellen, sms’en en WhatsAppen.

De minister geeft echter wel aan dat het gebruik van een smartphone op de fiets gevaarlijk is en hogere risico’s op ongevallen veroorzaakt. Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse overheid blijkt dat de kans op een ongeval 25 keer hoger is op het moment dat iemand tijdens het fietsen bezig is met een smartphone.

Volgens minister Schultz van Haegen is een verbod moeilijk te handhaven en zijn uit landen waar wel een verbod van kracht is op het gebruik van smartphones op de fiets geen cijfers bekend waaruit de effectiviteit van een eventueel verbod blijkt.

Wel gaat het ministerie investeren in een campagne die een gedragsverandering vooral onder jongeren teweeg moet brengen, waarbij jongeren uit eigen beweging stoppen met het gebruik van smartphones op de fiets. Eén op de drie jongeren tussen de 12 en 24 jaar geeft namelijk aan regelmatig een smartphone op de fiets te gebruiken.

Bron: Ride it!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.