Lifestyle

Hoe kun je als student zoveel mogelijk besparen?

8 feb , 2024  

Het is een heerlijke tijd: de studietijd. Maar eerlijk is eerlijk, het is vaak wel een behoorlijke puzzel als het aankomt op het budget. Hoe kun je zoveel mogelijk besparen? Dit zijn handige tips om zoveel mogelijk geld over te houden en makkelijker de maand door te komen.

Juiste verzekeringen

Het is in Nederland verplicht om sommige verzekeringen af te sluiten, zoals een zorgverzekering. Vervelend qua kosten natuurlijk, maar toch wel belangrijk. Gelukkig kun je als student zo goedkoop mogelijk een verzekering afsluiten. Kies voor een zorgverzekering studenten, om extra voordelig uit te zijn. Zo blijft er meer over om aan andere dingen uit te geven: dat is toch wel ideaal. Er is trouwens ook een kans dat je recht hebt op zorgtoeslag, zeker als je inkomsten (nog) niet hoog zijn. Vraag dit aan om minder kwijt te zijn aan de verzekering. Andere verzekeringen die mogelijk relevant zijn? Denk aan een inboedelverzekering: ook als je op kamers woont kun je hier iets aan hebben, bij inbraak of brand bijvoorbeeld. Verder kun je nog kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering. Het is ook maar net wat je in jouw situatie belangrijk vindt.

Wel of niet op kamers

Een van de beste manieren om geld te besparen als student? Blijf zo lang mogelijk thuis wonen. Maar dat heeft natuurlijk ook een nadeel, aangezien je zo veel minder meekrijgt van het studentenleven. Denk in ieder geval goed na over de keuze die je hierin maakt. Wat vind je belangrijker: geld besparen of je studententijd optimaal beleven in de plek waar je studeert? Dit is uiteindelijk een heel persoonlijke keuze. Er is ook eigenlijk geen goed of fout. Je kunt verschillende factoren laten meewegen. Woon je bijvoorbeeld vlakbij de stad waar je studeert? Dan is het vaak prima te doen om heen en weer te reizen. Als het reizen dagelijks veel tijd kost, is het al gauw een ander verhaal. Een ding is zeker: als je op kamers gaat, kun je de kosten weer deels compenseren door andere uitgaven lager te houden. Sluit de goedkoopste zorgverzekering af, met de scherpste premie. Ook de onderstaande tips helpen je om te besparen.

Slim boodschappen doen

Boodschappen lopen al gauw in de kosten. Zorg daarom dat je slim boodschappen doet. Woon je op kamers? Deel de boodschappen dan met je huisgenoten, want zo kunnen jullie groter en goedkoper inkopen. Je kunt bijvoorbeeld voordeelverpakkingen delen. Of meer inkopen als er een 1+1 of andere kortingsactie is. Houd sowieso rekening met acties: je kunt op basis van deze voordelen bepalen wat je gaat eten. Kies niet voor de dure merken, maar pak gewoon het huismerk. Of doe dit in ieder geval met de producten waarbij je het verschil toch nauwelijks opmerkt. Bezoek voordeelsupermarkten, die een net wat goedkoper aanbod hebben. Ga niet naar de supermarkt met honger, want dan is de kans heel groot dat je impulsaankopen doet. Houd je wel van een drankje? Ook dit kun je het beste inkopen in de supermarkt, in plaats van drankjes te bestellen op het terras of in de kroeg. Nodig je vrienden thuis uit, om daar gezellig samen te komen.

Studentenkorting

Als student krijg je op een heleboel plekken korting. Maak daar dan ook zeker gebruik van! Sportclubs, concertzalen, bioscopen en meer: zoek altijd even uit of er sprake is van een speciale korting. 

Bijbaan

Tot slot: neem een bijbaan naast je studie. Zeker als het past in je schema, is dit een verstandige keuze. Je moet er ook wel een beetje tijd voor vrij maken – al is het maar een paar uur in de week. Zo verdien je wat geld, dat je weer kunt uitgeven aan leuke dingen. Kies het liefst voor een werkgever waarbij je je rooster zo flexibel mogelijk kunt indelen, want dat is natuurlijk wel zo praktisch als een student. Zie een bijbaan ook als een sociale activiteit: ook hier ontmoet je nieuwe mensen. En dat kan soms hartstikke gezellig zijn! Het is dan misschien niet je droombaan, maar dat hoeft ook nog helemaal niet.

Met de bovenstaande tips bespaar je zoveel mogelijk als student. Onder veel kosten kom je helaas niet uit, maar je kunt er in ieder geval slimme keuzes in maken.

, , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.