Lifestyle

“Ik ga naar Australië en neem mee…?” – Een geldig visum is geen vrijbrief !

14 mei , 2020  

“Wat mag ik wel en niet meenemen?” Dit is een vraag, die jou als reiziger kan bezighouden. Je wilt voorbereid op reis gaan en weten, wat je te wachten staat. Dit houdt in, dat je ook dient op te letten, wat je allemaal meeneemt. Niet alle etenswaren mogen zomaar worden meegenomen, aangezien een geldig visum geen vrijbrief voor de invoer van etenswaren is. Vooral bij een reis naar Australië wordt hier streng op gecontroleerd en kan dit je bij overtreding duur komen te staan. Zo kan a) je visum worden ingetrokken en kan je een reisverbod opgelegd krijgen, wat betekent dat je geen evisitor visum voor Australië meer zou kunnen aanvragen, b) kan je een hoge boete opgelegd krijgen of, c) kan zelfs een gevangenisstraf boven je hoofd hangen.

Wees te allen tijde voorbereid en lees hier, hoe het zit met het meenemen van voedsel naar Australië.

Waarom strenge invoerregels?
Australië kent strenge invoerregels, aangezien de Australische regering Australië tegen invloeden van buitenaf wil beschermen. Dit betekent, dat voedsel niet zomaar mag worden meegenomen. De invoer van sommige goederen is een risicofactor voor de volksgezondheid of de economie. Daarnaast kunnen sommige goederen of etenswaren (o.a. door middel van de verspreiding van ziektes) hun ecosysteem verstoren. Dit klinkt misschien extreem, maar is alles behalve overdreven. Zo kan de  invoer van (kleine) producten grote gevolgen hebben…

Een goed voorbeeld hiervan is de kat. In de 17e eeuw namen Europeanen hun katten mee naar Australië. Gezellig, z’n huisdier! Zeker als Australië van origine geen katten heeft. Het enige probleem was, dat de inheemse dieren katten niet als bedreiging zagen. Oeps! Sindsdien heeft de kat aan het uitsterven van 27 verschillende zoogdieren bijgedragen (een hele prestatie). Kortom, de invoer van bepaalde dieren, etenswaren of producten kan de Australische landbouw, economie en diens flora en fauna volledig ontwrichten. Dit probeert de Australische regering met behulp van  strenge invoerwetgeving te allen tijde te voorkomen.

Wat mag echt niet mee?
Rauw voedsel, plantaardige materialen en dierlijke producten dienen bij aankomst in Australië met behulp van een Incoming Passenger Card bij de douane te worden aangegeven. Deze producten kunnen bijdragen aan de verspreiding van ernstige ziektes zoals hepatitis A. Sommige producten zoals vers fruit of ander rauw voedsel zullen dan ook direct in beslag worden genomen, terwijl andere goederen tegen betaling “behandeld” kunnen worden. Bij twijfel is het altijd handig, om je producten bij de douane aan te geven of met douaniers te bespreken. Dit is ten slotte een kleine moeite, die je een hoop problemen als hoge boetes, een reisverbod of zelfs een gevangenisstraf kunnen besparen.

Rauw varkensvlees is absoluut een NO GO
Op de invoer van rauw varkensvlees wordt met name streng gecontroleerd. Dit heeft te maken, met het feit dat rauw varkensvlees de varkenspest teweeg zou kunnen brengen. De varkenspest is ontzettend moeilijk te bestrijden, waardoor voorkomen beter dan genezen is!

Wat mag je wel qua eten meenemen?
In principe is het totaal geen probleem om eten naar Australië mee te nemen. Het belangrijkste is, om altijd alles van te voren aan te geven en hier eerlijk over te zijn. De douane bepaalt ter plaatse, wat wel en niet meegenomen mag worden. Wees gewoon eerlijk en check van te voren, wat je meeneemt.

Een belangrijke tip is dan ook, om altijd zelf je koffer(s) in te pakken. Op deze manier, weet je, wat je meeneemt en kom je niet voor onnodige verrassingen te staan. Wees goed voorbereid en neem alleen het “broodnodige” mee.

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.