50 Plus, Lifestyle

Investeren in de toekomst met HR++ Glas

25 apr , 2019  

HR staat voor hoog rendement en geeft al gelijk een kijkje in het grootste voordeel van HR glas. Door HR glas te plaatsen haal je een hoger rendement uit het verbruikte gas om je woning te verwarmen en blijft je woonruimte langer op temperatuur. Zo verhoog je dus jouw wooncomfort terwijl je tegelijkertijd jouw vaste lasten verlaagt.

Hoe HR glas dat doet? In theorie heel simpel. Door gebruik te maken van meerdere lagen glas (dubbelglas) en een onzichtbare metalen coating die de warmtestraling reflecteert. De ruimte tussen de glaslagen is bovendien gevuld met een edelgas die een barrière vormt voor de koude lucht van buiten. Door deze combinatie aan technieken isoleert HR++ glas tot vijf keer beter dan enkel glas en beter dan een goed geïsoleerde spouwmuur.

Hierbij is het van belang te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten HR glas (HR, HR+, HR++), elk met een eigen isolatiewaarde (ook wel U-waarde). Voor een optimale isolatie wordt er bovendien rekening gehouden met de ruimte waar het glas geplaatst wordt. Specialistische glaszetters gaan uit van het oppervlakte van het glas om keuzes te maken op het gebied van de dikte, samenstelling, windbelasting en veiligheid.

De voordelen van HR++ glas

1. Verhogen van je wooncomfort
Zoals al even benoemd verhoogt HR++ glas het wooncomfort. In de winter door warmte binnen en in de zomer door warmte buiten te houden. Maar… HR glas houdt ook tocht tegen, voorkomt koudeval (afkoelen van aanwezige warme lucht) en zorgt voor een stabielere luchtvochtigheid. Dit laatste gaat op zijn beurt weer condensvorming tegen en vermindert zo de kans op schimmels. Tot slot heeft HR glas vanwege de dikte ook nog eens een geluiddempende en inbraakwerende werking. Ideaal voor woonruimten in drukke steden.

2. Besparen op je energiekosten:
Doordat HR glas beter isoleert dan enkel en dubbelglas verliest je woning minder snel warmte. Hierdoor hoef je minder snel en minder vaak te stoken, en dat merk je in je energiekosten. Ten opzichte van enkel glas bespaar je met het plaatsen van HR++ glas op jaarbasis gemiddeld €23,- per m². Hierbij geldt: hoe hoger de gasprijs, hoe hoger de besparing. Daarnaast wordt er in de woonkamer normaliter meer gestookt dan in de slaapkamer. Hierdoor zal er bij het plaatsen van HR++ glas in de woonkamer een hogere besparing worden gerealiseerd dan in de slaapkamer.

3. Investeren in de toekomst
Als laatste maar misschien wel belangrijkste voordeel mag hoog rendement glas zeker gezien worden als een investering in de toekomst. Het verbetert de duurzaamheid van je woning, is daardoor beter voor het milieu en zorgt bovendien voor een waardestijging van je koophuis. Gekoppeld aan het vorige voordeel zorgt HR glas namelijk voor een lager gasverbruik. Minder gas betekent minder uitstoot van CO2 en minder belastend voor het milieu. Doordat woningen met een lagere uitstoot een hogere energielabel ontvangen stijgt de waarde van je woning en wordt deze (volgens onderzoek) ook nog eens sneller verkocht.

Geweldig al die voordelen. Daar zal als nadeel vast en zeker ook wel een aardig prijskaartje aan hangen?
Dat klopt. HR++ glas is (afhankelijk van o.a. het aantal vierkante meters) helaas niet goedkoop. Desondanks is het een slimme investering die zichzelf vanuit meerdere oogpunten (financiëel, milieu, plezier) altijd terugverdient en heb je onder sommige omstandigheden recht op subsidie. Met de rekenhulp van glas.nl is heel makkelijk te berekenen wat het plaatsen van HR++ glas je eventueel zou kosten en wat het zou schelen op je jaarlijkse energierekening. Zo heb je in de meeste gevallen je investering er binnen redelijke termijn weer uit en levert het zoals hopelijk na het lezen van dit artikel duidelijk is geworden veel meer op dan alleen een besparing op je energierekening.

,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.