Lifestyle

Met deze 5 stappen zijn je houten tuinmeubels weer als nieuw!

17 feb , 2021  

De lente is in aantocht, maar als je naar buiten kijkt zijn je tuinmeubelen er misschien nog niet klaar voor. Tijdens de herfst- en wintermaanden hebben je meubels het zwaar te verduren gekregen (als ze buiten stonden). Het zou heel goed kunnen dat je houten tuinmeubels verkleurd of verweerd zijn. Ga je nu nieuwe tuinmeubels aanschaffen? Zonde! Je kunt je ze namelijk makkelijk zelf opknappen en het is nog leuk ook! Bovendien scheelt het je ook aardig wat geld, dat is natuurlijk ook leuk. Lees hieronder hoe je houten tuinmeubels binnen 5 stappen weer helemaal als nieuw zijn!

Stap 1: ga aan de slag met ontgrijzingsmiddel

Als je tuinmeubelen zijn vergrijst, dan is het belangrijk om ze eerst aan te pakken met een ontgrijzingsmiddel. Is dit niet het geval? Ga dan gelijk naar de tweede stap. Is de vergrijzing van je tuinmeubelen wel gestart, schaf dan een ontgrijzer aan van een merk zoals HG. De ontgrijzer zorgt ervoor dat hardnekkig vuil verwijderd wordt en dat je meubelen (logischerwijs) worden ontgrijst. De ontgrijzer trekt diep door in het hout en zorgt dat de natuurlijke kleur weer wordt hersteld.

Spray de ontgrijzer over al je houten tuinmeubelen en laat het daarna tien minuten intrekken. Daarna ga je met een zachte spons over alle meubelen en druk je ‘m goed tegen het hout aan. Op deze manier kan het middel er goed intrekken. Nu is het tijd voor de volgende stap!

Stap 2: lekker poetsen

Of dit nu je eerste of tweede stap is: het is essentieel voor een goed resultaat om je tuinmeubelen grondig schoon te maken. Dit komt omdat de verf, olie of beits anders niet goed aan het hout kan hechten. Maak een sopje met groene zeep of alleen water en schrob met een schuursponsje al het hardnekkige vuil van de tuinmeubelen. Spoel je sponsje regelmatig om, zodat je het beste resultaat krijgt. Zodra je klaar bent met poetsen, spoel je alles nog één keer na met water en laat je de meubels drogen. Zorg ervoor dat de meubels echt droog zijn, want anders kan de verf, olie of beits niet goed aanhechten. In de tussentijd kun je mooi een ander klusje oppakken of lekker pauze houden.

Tip: je kunt natuurlijk ook een hogedrukreiniger gebruiken om het hardnekkige vuil te verwijderen. Gebruik de hogedrukreiniger alleen als je houten tuinmeubels ook echt verweerd en vergrijsd zijn, want anders spuit je de beschermlaag van je houten tuinmeubelen eraf. Als je voor de hogedrukspuit gaat is het belangrijk om ‘m niet op een hoge stand te zetten. Als je maximaal 100 bar aanhoudt, komt het helemaal goed!

Stap 3: schuur het hout op

Nu de tuinmeubelen echt schoon zijn, is het tijd om te schuren. Het is belangrijk om te schuren omdat middelen zoals lak niet goed op een gladde ondergrond kunnen hechten. Door je tuinmeubelen te schuren, heb je meer profijt van het middel waarmee je ze gaat behandelen. Genoeg gepraat, het is nu tijd om te schuren! Pak een stuk schuurpapier of je schuurmachine erbij. Als je voor het tweede gaat, dan mag je ook nog je handschoenen en een masker erbij pakken. Begin het schuren met een korrel van p80 en eindig met eentje van p120. Als je met schuurpapier aan de slag gaat is het belangrijk dat je niet te hard schuurt, maar gewoon met beleid.

Tip: schuur altijd in de lengterichting van het hout

Stap 4: afstoffen en beitsen maar

Het is al een wereld van verschil nu je tuinmeubelen geschuurd zijn. Om het geheel af te maken, mag je nu de boel lekker afstoffen. Gebruik hiervoor een zachte borstel. Met het afstoffen zorg je ervoor dat er geen stukjes achterblijven. Dit zorgt voor een egaal resultaat als je straks alles in de beits zet. We adviseren je om voor beits te gaan omdat dit tot diep in het hout trekt. Verder beschermt het je meubelen tegen verschillende weersomstandigheden én blijf je de karakteristieke houtnaden zien. Zo blijf je de mooie houtlook houden.

Nu is het tijd voor het rustgevende werk: beitsen. Giet de beits in een verfbakje en dep je kwast erin. Beits nu alle houten tuinstoelen, je tafel en eventuele andere houten tuinmeubelen. Laat de beits nu intrekken en ga met een schone doek over alle meubelen om het overtollige beits te verwijderen.

Stap 5: laten drogen en genieten

De laatste stap is het allermakkelijkst: laat je tuinmeubelen goed drogen. Het is belangrijk dat je niet gelijk met je tuinmeubelen in de weer gaat, want dat kan er voor zorgen dat de beits niet goed in het hout trekt. Geduld is een schone zaak! Daarna kun je genieten van het eindresultaat en hopelijk snel flinke zonuren maken op je ‘nieuwe’ tuinmeubelen.

, , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.