50 Plus, Gezondheid, Lifestyle

Schimmel in huis, hoe te verwijderen?

30 apr , 2019  

Een vochtige woning is ook een ongezonde woning met een slecht leefklimaat. Het is nooit verstandig om het hierbij te laten zitten en te hopen dat je vochtproblemen vanzelf zullen oplossen. Dit zal namelijk niet gebeuren en zelfs gaan verergeren. Naast vochtplekken op de muren en plafonds kan er na verloop van tijd schimmel ontstaan. De meest voorkomende schimmel is zwarte schimmel. Zoals de naam al aangeeft is deze zwart van kleur en zal de muren en plafonds behoorlijk ontsieren en beschadigen.

Gevolgen van schimmel in huis
Schimmel kan voor behoorlijk veel schade in huis zorgen. Het behang en pleisterwerk zal van de muren en plafonds afkomen en als je hier niets aan doet, dan kan schimmel zelfs in de constructie van de woning gaan zitten. De constructie van de woning wordt dan aangetast en zul je delen van de constructie moeten vervangen. Maar schimmel zorgt niet alleen voor schade aan de woning. Je kunt ook ziek door schimmel worden. Schimmel kan zorgen voor problemen met de luchtwegen en je kunt allerlei chronische allergische klachten ontwikkelen. Ziek door schimmel worden is voor mensen met een zwak immuunsysteem een grote kans. Klachten die men al heeft zullen dan verergeren. Het is daarom van belang om schimmel te verwijderen, maar nog belangrijker om de oorzaak te achterhalen en op te lossen.

Schimmel verwijderen
Zelf schimmel verwijderen moet op zich goed kunnen als je er op tijd bij bent. Maar vergewis je voordat je schimmel gaat verwijderen ervan dat je geen vochtprobleem hebt, of dat je je vochtprobleem goed hebt opgelost. Schimmel ontstaat namelijk niet zomaar, er zit een dieper vochtprobleem achter. Als je dit niet oplost, zal de schimmel onherroepelijk weer terugkeren. Als je schimmel gaat verwijderen, zorg dan dat je de muur of plafond nat maakt, anders zal schimmel zich verspreiden. Gebruik ook handschoenen en een mondkapje. Neem een mengsel van water en soda en schrob met een borstel al het schimmel van de muur. In de meeste gevallen kun je op deze wijze schimmel verwijderen. Als de schimmel hardnekkiger is, gebruik je in plaats van soda bleekwater, wat je een nachtje op de muur laat inwerken. Je kunt bij de bouwmarkt ook speciale schimmelverwijderaars aanschaffen. In het ergste geval zul je schimmel professioneel moeten verwijderen.

Schimmel voorkomen
Je woning goed ventileren is het allerbelangrijkste om schimmel te voorkomen. Heb je voortdurend een hoge luchtvochtigheid in je woning? Maak dan gebruik van luchtontvochtigers. Heb je een vochtprobleem, zoals opstijgend of doorslaand vocht? Los dan dit probleem eerst op voordat je schimmel gaat verwijderen. Bij een blijvend vochtprobleem zal de schimmel terugkeren en alleen maar verergeren.

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.