50 Plus, Lifestyle

Slaapproblemen: hoe ga je ermee om?

4 jul , 2019  

Van moeilijk in slaap komen tot nachtenlang wakker liggen: slaapproblemen komen voor in verschillende soorten en maten. Wanneer we medische achtergronden even buiten beschouwing laten, kun je zelf het nodige doen om slaapproblemen op te lossen. In dit artikel geven we je aantal eenvoudige tips voor een betere nachtrust.

Juiste omstandigheden
De juiste omstandigheden zijn natuurlijk erg belangrijk als basisvoorwaarden voor een goede nachtrust. Hierbij komt meer kijken dat je wellicht in eerste instantie zou denken. Zo speelt natuurlijk het comfort van je bed een grote rol. Een fijn matras, hoofdkussen en dekbed dragen fors bij aan je nachtrust. Maar ook de temperatuur op je slaapkamer is van groot belang. Deze moet niet te hoog, maar zeker ook niet te laag zijn. Ook je slaaptijden dragen bij aan de kwaliteit van de nachtrust. Wanneer het begint te schemeren maakt ons lichaam melatonine aan, waardoor we slaperig worden. Vanuit de natuur is het een logisch vervolg om dan naar bed te gaan. Oplichtende schermen zoals telefoons en tablets zorgen voor een afbraak van dit stofje, waardoor je moeizamer in slaap valt.

Zorg overdag juist voor voldoende daglicht. Wanneer je dit doet blijft je biologische klok goed lopen en heb je een goede kans dat je tegen het eind van de dag moe begint te worden, waardoor je vervolgens weer beter zult slapen.

Voeding
Ook je voeding draag bij aan een goede nachtrust. Een zware maaltijd vlak voor het slapengaan is behoorlijk onverstandig, maar ook slapen met een lege maag moet je niet doen. Het is ook goed om rekening te houden met wat je (overdag) drinkt. Wanneer je veel koffie drinkt, zal je waarschijnlijk moeilijk in slaap komen. Ook bladthee heeft die effect. Hetzelfde geldt voor alcohol. Hoewel je sneller in slaap valt, is de kwaliteit van je slaap stukken minder, waardoor je niet uitgerust wakker wordt. Kruidenthee helpt daarentegen wel goed. Voor het beste resultaat kun je deze het beste nemen zo’n anderhalf uur voor je naar bed gaat.

Etherische oliën
Wanneer het toch allemaal een beetje lastig gaat kun je ook gebruik maken van natuurlijke slaapmiddelen. Etherische oliën werken hierin erg goed. Door de natuurlijke samenstelling van deze producten zijn ze niet schadelijk of verslavend. Vooral etherische lavendel olie levert een grote bijdragen aan een betere nachtrust. Etherische, ook wel essentiële oliën genoemd, hebben voor veel kwaaltjes en klachten een helende of verzachtende werking.

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.