Lifestyle

Wat moet je weten over beneficiair aanvaarden van een erfenis?

18 jan , 2024  

Is er iemand binnen de familie overleden en ben je nu aan het kijken naar het beneficiair aanvaarden van de erfenis? Niet altijd is het aan te raden om de erfenis van een overledene zomaar te aanvaarden. De financiële situatie kan bijvoorbeeld niet goed genoeg zijn, waardoor je zelf in de schulden terechtkomt. Maar wat doe je dan? Het aanvaarden van de verzekering op beneficiair gebied kun je zien als een soort vangnet. Je hoeft de erfenis dan alleen te ontvangen als er geen schulden blijken te zijn. De schulden zijn dan beperkt tot de waarde van de erfenis en je hoeft niet voor de overige kosten op te draaien. Maar wat moet je hier nog meer over weten? 

Via de rechtbank de erfenis regelen

Bij beneficiair aanvaarden van een erfenis kijk je niet alleen naar de waarde van de erfenis, maar ook naar de schulden die iemand heeft. Stel je hebt recht op een erfenis van 50.000 euro en er blijken schulden te zijn van 20.000 euro. Je bent dan niet verantwoordelijk voor het resterende bedrag. Hiervoor moet je bij de rechtbank wel een verklaring afleggen waarin je aangeeft dat je de erfenis uitsluitend onder voorbehoud wilt aanvaarden. Het is aan de rechtbank om te bepalen of je hiervoor in aanmerking komt. Als er een goedkeuring is, wordt alles achter de schermen afgehandeld en hoef jij je hier geen zorgen meer om te maken. 

Erfdienstbaarheid bij een stuk land 

In plaats van schulden kan het ook zijn dat het eigendom, zoals een huis met een stuk land, voorzien is van erfdienstbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan het recht van overpad, het niet laten groeien van een boom boven een bepaalde hoogte vanwege de buren of het afvoeren van water over het land van een ander. Vooral bij de oudere huizen is het vaak op een bepaalde manier geregeld, waardoor het kan zijn dat je met jouw geërfde landgoed rekening moet houden met de buren. Er zijn hiervoor een aantal mogelijkheden. Zo is er de positieve erfdienstbaarheid, waarbij iets wel mag, of een negatieve erfdienstbaarheid waarbij een verbod geldt op een bepaalde handeling. Zorg dat je weet wat geldt voor het land dat je in handen hebt gekregen. 

Voorkom geschillen met de buren

Het is te allen tijde aan te raden om te bekijken wat er allemaal geldt bij het geërfde of aangeschafte huis. Je wilt immers een goede verstandhouding hebben met de buren. Wil je eventuele aanpassingen doen in het recht, dan moet je hierover eerst in gesprek gaan met de buren. Van hieruit kun je de stappen doorlopen om de aanpassing door te voeren. Zorg dat je hierbij niets over het hoofd ziet, zodat het snel geregeld wordt en je voorkomt dat er geschillen ontstaan. Een geschil loopt vaak uit op een groter conflict, waar weer juridische stappen aan verbonden zitten. Door alles rondom de erfenis en erfdienstbaarheid goed door te nemen sta je niet voor onaangename verrassingen achteraf. 

,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.