Lifestyle

Zoeken met een metaaldetector

21 jul , 2021  

De functie van een metaaldetector heeft nauwelijks uitleg nodig en je hebt er vast wel eens iemand mee zien lopen op het strand of in het bos. Met het apparaat heen en weer zwaaiend, met een klein schepje aan de broek en een koptelefoon op het hoofd. Uiteraard ben je benieuwd naar wat diegene gaat vinden.

Metaaldetectie is niet saai

Het zoeken met een metaaldetector, ook wel metaaldetectie, is verre van saai. Genietend van de buitenlucht gaat iemand op zoek naar verborgen schatten in de grond. Door het zoeken met een metaaldetector blijf je in beweging en wacht je vol spanning op een signaal. Ook kom je op plekken waar je normaal niet komt en zie je de mooiste plekjes waar wellicht heel wat historie heeft plaatsgevonden.

Hoe werkt een metaaldetector?

De metaaldetector waarmee je zoekt werkt door middel van een elektromagnetisch veld die, door de zoekschijf onderaan de detector, de grond in gestuurd wordt. Objecten van metaal (ook wel doelen genoemd) worden hierdoor bekrachtigd en zenden een elektromagnetisch veld terug, waardoor er een signaal binnenkomt op de metaaldetector. Het bedienen van een metaaldetector gaat eenvoudig via een digitaal of analoog bedieningspaneel dat het signaal omzet in een geluid of nummer. Een metaaldetector kan zo slim zijn dat hij ongewenste objecten (zoals spijkers en kroonkurken) discrimineert en alleen ‘goede’ objecten weergeeft.

Frequentie op een metaaldetector

Het allerbelangrijkste is misschien wel de frequentie op een metaaldetector. Zo heb je op een metaaldetector hoge frequenties die zeer geschikt zijn voor kleine objecten, zoals gold nuggets (goudklompjes). De gemiddelde frequentie is zo’n 13 Khz en geschikt voor algemeen gebruik. De lage frequentie is zeer geschikt voor grote objecten, zoals militaria. Om te zoeken op het strand of op andere zwaar gemineraliseerde grond is een combinatie van meerdere frequenties (ook wel multifrequentie) erg geschikt.

Waar mag je zoeken?

Voordat je gaat zoeken met een metaaldetector moet er een aantal regels in acht genomen worden. Zo mag je namelijk niet overal zoeken en moet je sommige vondsten melden. Je mag niet zoeken in gemeenten waar een detectorverbod geldt, dit kan je controleren via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de desbetreffende gemeente. Ook kan de grond waar je zoekt van invloed zijn op het eigenaarschap van het gevonden object. Zorg er dus altijd voor dat je zoekt op een plek waar het mag en laat deze plekken altijd netjes achter.

Waar koop ik een metaaldetector?

Als je als beginner wilt zoeken met een metaaldetector, moet je natuurlijk wel weten hoe zo’n apparaat werkt en welke bij jou past. Daarom is het belangrijk dat je je laat adviseren door een metaaldetectorspecialist. Denk bijvoorbeeld aan Detect Metaaldetectors in Nijverdal. Hier kun je terecht in de showroom en adviseren zij jou welke metaaldetector het beste bij jou past. Ben je al wat meer ervaren en zoek je een professionele metaaldetector? Bekijk dan eens de modellen van het Franse merk XP bij XP Nederland.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.