Lifestyle, Muziek & entertainment

Waarom muzikanten gebruik maken van een in-ear monitor systeem

9 jan , 2020  

Vloer monitoren: iedereen die wel een keer op het podium heeft gestaan heeft hier waarschijnlijk slechte ervaringen mee. De muziek is niet goed hoorbaar, het volumeniveau is niet aangenaam en de monitor engineer reageert niet direct op je wensen. Om dit alles te verbeteren, zijn in-ear monitor systemen ontwikkeld. Deze hebben een prachtige geluidskwaliteit, je kunt er makkelijk mee bewegen, ze zijn veel lichter en je hebt zelf de controle.

Geluidskwaliteit
Bij een in-ear monitor systeem is de geluidskwaliteit een stuk beter dan bij de traditionele vloer monitoren. Dit komt doordat bij vloer monitoren het geluidsniveau afhankelijk is van de versterkers en de speakers en de bandleden vaak op het podium het volume bepalen van hun eigen instrument. Wanneer iedereen een eigen in-ear monitor systeem heeft, kan hij of zij zelf zijn geluidsniveau regelen zonder dat dit een negatieve invloed heeft op het gehoor. Daarnaast zijn de in-ear systemen geluidsisolerend, wat betekent dat deze omgevingsgeluiden blokkeren en de ruis van buiten zich niet mengt met het geluid van de muziek. Dit maakt het geluid van betere kwaliteit. Ook komt het geluid van in-ear systemen binnen bij de oren van de muzikant, waardoor geluiden niet worden gevangen door de microfoons. Dit zorgt ervoor dat voor het publiek het geluid ook vaak beter is.

Overige voordelen
Met in-ear systemen ontvangt de muzikant het geluid in zijn oren, waardoor hij of zij over het hele podium kan bewegen. Het geluidsniveau blijft over het hele podium hetzelfde. In tegenstelling tot vloer monitoren die het geluid vaak centreren op één plek. Daarnaast bestaat een vloer monitor systeem gemiddeld uit 4 monitoren en 1 versterker. Bij elkaar komt dit neer op ongeveer 100 kilogram. Dit systeem moet elke show weer opgebouwd, afgebroken en vervoerd worden. Een in-ear monitor systeem is zo klein en licht dat deze gemakkelijk in een koffer past. De perfecte oplossing dus voor muzikanten die veel reizen. Ook ziet het er veel minder rommelig uit op een podium. Tot slot kan de muzikant met een in-ear monitor systeem zelf aanpassingen doen aan het volume en de mix. Dit zorgt ervoor dat de sound engineer zich kan focussen op de band in z’n geheel.

, , , ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.