Ondernemen

Juiste e-commerce platform kiezen? 5 belangrijke kenmerken

5 feb , 2024  

Als je een webshop hebt, heb je natuurlijk een e-commerce platform nodig om je producten op te kunnen verkopen. Er zijn veel platforms om uit te kiezen: misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Wat zijn nu belangrijke kenmerken van een goed e-commerce platform? Hier kun je allemaal op letten.

Gebruiksvriendelijk
Met stip op nummer één: zorg dat het e-commerce platform gebruiksvriendelijk is. Zowel voor de gebruiker die op je site terechtkomt, als voor jou en andere mensen die de site bewerken. Shopify staat bekend om de eenvoudige interface, zodat iedereen kan communiceren met de online winkel. Je hebt de keuze uit veel thema’s, om de webshop in te richten zoals jij wilt. Het platform is intuïtief en gemakkelijk te gebruiken, zowel voor de beheerders als de klanten. Voor jou vereenvoudigt dit het proces van productbeheer en orderverwerking. Voor de klant betekent dit dat het prettig en eenvoudig is om door de webshop heen te navigeren. Verschillende onderdelen spelen een rol. Zo dient de webshop responsive te zijn, zodat de gebruiker met elk apparaat op de webshop terecht kan – of dit nu een mobiel, tablet of computer is. De gebruikerservaring dient op ieder apparaat even goed te zijn.

Snelheid
Ook snelheid speelt een belangrijke rol. Niemand zit immers te wachten op een website die lang moet laden. Sterker nog, veel bezoekers verlaten na enkele seconden al een website die niet snel laadt. Ook zoekmachines zijn niet zo tevreden als je website te langzaam is. Kies daarom idealiter voor een webshop die draait in een snelle cloud omgeving. Het maakt dan niet uit of je tientallen of duizenden producten verkoopt: de webshop blijft snel. Ook als je veel verkeer op de webshop hebt, wil je dat de site dit aan kan.

Instapdrempel
Zonder veel technische kennis kun je tegenwoordig gewoon een eigen webshop bouwen. Maar dan is het wel belangrijk om een e-commerce platform te kiezen dat weinig technische kennis vereist. Vind je dit lastig met je huidige platform? Dan kun je eenvoudig migreren naar Shopify, waar de instapdrempel laag is. Je hoeft hier namelijk maar weinig kennis van ontwikkeling te hebben. Zo kun je lekker doen wat je leuk vindt aan de inrichting van een webshop, zoals het plaatsen van teksten en productfoto’s. Of besteed dit helemaal uit, als je geen zin of tijd hebt om er naar om te kijken.

Schaalbaarheid
Je bedrijf kan in de toekomst natuurlijk nog flink groeien. Dan is het wel zo prettig als de webshop mee kan groeien. Kies voor een schaalbare e-commerce shop, om extra producten, gebruikers en functionaliteiten toe te voegen naarmate je bedrijf zich ontwikkelt. Schaalbaarheid gaat om het vermogen van het systeem dat je gebruikt. Je wilt de verwerkingscapaciteit kunnen vergroten, zodra dit nodig is. Houd hier vooraf al rekening mee.

Functionaliteiten
Kijk tot slot naar de verschillende functionaliteiten die je nodig hebt voor je webshop. Nu kun je met de meeste e-commerce platforms ongeveer hetzelfde, maar het kan zo zijn dat je extra’s nodig hebt. Belangrijke ingebouwde functionaliteiten zijn bijvoorbeeld: de invoer van betaalopties, voorraadbeheer, verzendingsopties en kortingsmogelijkheden. Ook veiligheid speelt een belangrijke rol. Zorg ervoor dat het platform voldoet aan de nieuwste beveiligingsnormen en dat het transacties op een veilige manier afhandelt. Gebruik een SSL-certificering en andere beveiligingsmaatregelen. Ga na of je SEO kunt toepassen op het platform, met onder andere aanpasbare URL-structuren en de mogelijkheid om meta tags in te voeren. Het is tot slot handig als je het platform kunt integreren met andere tools en systemen die je bedrijf gebruikt, zoals boekhoudsoftware, CRM-systemen en marketingtools.

Ga na wat voor jouw webshop belangrijk is, in de zoektocht naar een geschikt e-commerce platform. Houd daarbij rekening met de bovenstaande factoren, evenals de specifieke behoeften vanuit jouw bedrijf.

, , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.