Outdoor

4 voordelen van vaker in de natuur zijn

8 mrt , 2022  

Breng jij week in, week uit hele dagen binnen door of in de drukte van een stad? Dan kan het een hele verademing zijn om de natuur in de trekken voor wandeling of zelfs om te gaan kamperen. We bespreken vier voordelen van vaker in de natuur zijn voor je gesteldheid.

Minder stress

Op verschillende manieren is aangetoond dat contact met de natuur ervoor zorgt dat je minder stress ervaart. Als je tijd doorbrengt in de natuur, kan dit je cortisolniveau verlagen. Dat hormoon is gekoppeld aan het ervaren van stress. Ook je hartslag daalt wanneer je tijd doorbrengt in de natuur. Hoe meer tijd hoe beter, dus kamperen in de natuur is een uitstekende manier om te ontstressen. Je vindt alle campingartikelen die je nodig hebt hier.

Je geheugen boosten

Merk jij dat je geheugen je de laatste tijd wat in de steek laat? Dat is een uitstekende reden om de natuur in te gaan voor een stevige wandeling. Het effect van de natuurlijke omgeving versterkt het positieve effect van de wandeling op je geheugen. Dit is getest op studenten die een tentamen moesten maken, waarbij de groep die door de natuur had gewandeld beter scoorde. Ook bij mensen een depressie is bewezen dat een wandeling in de natuur het geheugen verbetert.

Goed tegen ontstekingen

Ook als je last hebt van ernstige ontstekingen kan een bezoekje aan een natuurlijke omgeving een positieve invloed hebben. Dat komt omdat de natuur een verlagend effect heeft op stress en je hartslag en een positief effect heeft op je immuunsysteem. Ook dit is getest, zowel op studenten als op senioren. In beide gevallen had de groep die tijd in de natuur had doorgebracht minder last van ontstekingen.

Nieuwe mentale energie

Ervaar jij mentale oververmoeidheid? Zelfs het kijken naar een plaatje van een rustgevende natuurlijke omgeving kan je dan al nieuwe mentale energie geven. Kun je nagaan wat het effect is als je je daadwerkelijk in zo’n omgeving begeeft. Zijn je hersens uitgeblust, trek dan zeker de natuur in om je hersens een boost te geven. Dat gaat ook ten goede komen van je concentratievermogen en creativiteit.

Ook als je niet van wandelen houdt de voorkeur geeft aan andere vormen van ontspanning, kan het de moeite waard om de natuur op z’n minst een kans te geven. Wellicht raak je dan overtuigd van de bijzondere, helende werking van de natuur.

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.