Sport & bewegen, Vakantie & reizen

Hoe bereid je je voor op een avontuurlijke wandelvakantie?

5 feb , 2024  

Ga je binnenkort op wandelvakantie? Of het nu voor het eerst of voor de zoveelste keer is: het is altijd goed om je voor te bereiden. Een hike is immers toch steevast weer een pittige reis, die je goed wilt doorstaan. Dit zijn handige voorbereidingstips.

Bestemming kiezen
De voorbereiding van een reis begint natuurlijk met het kiezen van de bestemming. Waar wil je het liefst naartoe? Er zijn een heleboel locaties om uit te kiezen. Houd rekening met de reisafstand, het klimaat en de moeilijkheidsgraad van het wandelen in het gebied. Het is handig als je meteen gebruik kunt maken van slaapplekken tijdens de hike. Daarom is een huttentocht Frankrijk een uitkomst, waarbij je slaapt in berghutten, herdershutten of hotels. Frankrijk is natuurlijk enorm, denk daarom na welke plek in het land je aanspreekt. Wil je naar de bergen toe of loop je liever door een vlak landschap? Naast een wandelvakantie in Frankrijk zijn er natuurlijk nog een heleboel meer bestemmingen om uit te kiezen. Neem er goed de tijd voor om de locatie vast te stellen.

Type reis
Om het kiezen van de bestemming makkelijker te maken, kun je nadenken over het type reis. Natuurlijk is een wandelvakantie altijd actief, maar er kan veel verschil in zitten. Wil je wandelen door een ruig berggebied, met gletsjers en puinhellingen? Dan is een huttentocht Dolomieten iets voor jou. Je kiest voor een intensieve trektocht, met prachtige vergezichten. Maar je kunt ook voor een makkelijkere, minder intensieve tocht kiezen. Zeker als het je eerste wandelvakantie is, is dat vaak een slimme keuze. Al is het natuurlijk aan jou om te bepalen hoe fit en voorbereid je bent: kies op basis hiervan de juiste locatie. Denk ook meteen na over de gewenste lengte van de reis. Heb je genoeg aan een paar dagen of ga je liever langer op pad?

Oefenen
Dat brengt ons tot het volgende punt: oefen alvast zoveel mogelijk, voorafgaand aan de vakantie. Onderschat namelijk niet hoe zwaar een wandelvakantie kan zijn, hoe fit je ook bent. Zorg dat je alvast tientallen kilometers per dag kunt lopen, idealiter met bagage op je rug erbij. Ga je naar een gebied met heuvels of bergen? Op een loopband kun je met hoogteverschillen trainen, want dit is immers wel iets anders dan lopen op een vlakke ondergrond. Ook essentieel: loop je wandelschoenen in, om blaren te voorkomen. Dit is namelijk een veel voorkomende klacht tijdens wandelvakanties, waar je het liefst zo min mogelijk mee in aanraking wilt komen.

Route checken
Waar de reis ook heen gaat, zorg vooraf dat je de route alvast globaal kent. Natuurlijk heb je tegenwoordig op veel plekken goed bereik op je telefoon, maar dit kan toch zomaar wegvallen. Of je batterij gaat leeg. Genoeg reden dus om de route goed in je op te nemen. Schrijf het op, of neem een ouderwetse kaart mee. Voor iedere bestemming en type reis kun je de route nagaan. Het is eigenlijk ook best leuk om weer eens met een kaart op pad te gaan. Zeg nu zelf, is dat niet het echte vakantiegevoel?

Inpakken
Als de reis in de buurt komt, is het tijd om je koffer te gaan pakken. Of beter gezegd: je backpack. Aan een rolkoffer heb je immers vrij weinig tijdens een actieve hike. De belangrijkste tip op dit gebied? Neem zo min mogelijk spullen mee. Met name als je je tas de hele dag zelf moet dragen. Je hebt eigenlijk ook maar weinig nodig. Kleding, toiletspullen, zonnebrand en misschien een camera: dit vormt al de basis.

Heerlijk, een wandelvakantie. Met de juiste voorbereidingen ga je er al helemaal van genieten: wat de plek van bestemming ook is. Veel plezier!

, , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.