Outdoor

Daarom is een elektrische boot een goede investering

21 dec , 2021  

Binnen de huidige energietransitie, waarbij de omslag van oude energie naar duurzaam opgewekte energie de komende jaren zal plaatsvinden, past eveneens de overstap naar elektrische voertuigen. Inmiddels zijn we steeds meer gewend geraakt aan het gebruik van de elektrische fiets en auto, maar ook binnen de nautische sector vindt de omslag plaats van fossiele brandstoffen gebruik naar elektrisch varen. Zo raakt de elektrische buitenboordmotor steeds meer in gebruik, iets wat niet geheel verwonderlijk is, aangezien de elektrische buitenboordmotor nogal wat voordelen kent ten opzichte van de benzine buitenboordmotor. Welke voordelen vertellen we je in dit artikel.

Muisstil op het water met de elektrische buitenboordmotor

Je doet niet alleen je portemonnee een plezier met de aanschaf van een elektrische buitenboordmotor, maar ook de directe natuur en je eigen oren. Een elektrische buitenboordmotor is namelijk fluisterstil, evenals we dat kennen van elektrische auto’s. In plaats van het varen onder een hoop kabaal en uitlaatdampen, vaar je nu met een fluisterstille motor, die ook onder het wateroppervlak minder geluid produceert. Dit laatste is zeer aangenaam voor het onderwaterleven. Maar ook boven het wateroppervlak zul je ervaren hoe het is als watervogels niet ineens opvliegen wanneer jij met je boot komt aanvaren. Dankzij de elektrische motor raak je meer één met de natuur rondom je.

Gemakkelijker met elkaar converseren

Daarnaast is er nog een groot voordeel te benoemen: ineens versta je elkaar aanzienlijk beter aan boord. Je hoeft dus niet meer luidkeels met elkaar te converseren, of opgelucht adem te halen wanneer de motor uitgaat en je te realiseren wat een rust je dan plots ervaart. Boottochten worden daadwerkelijk aangenamer zonder de overmatige geluidsproductie van een benzinemotor.

Schone lucht!

Nog een heel fijn voordeel, je hoeft niet langer de uitlaatgassen voor lief te nemen. Want oei wat kan dat storend zijn als je met elkaar aan boord zit en je doorlopend uitlaatgassen inademt. Binnen niet afzienbare tijd zal dit écht een ouderwets plaatje zijn, aangezien steeds meer bootliefhebbers overstappen op de veel schonere en milieuvriendelijke elektrische buitenboordmotor.

Vriendelijk voor je portemonnee

De aanschafprijs van een elektrische buitenboordmotor ligt beduidend lager dan die van de benzinemotor. Daarnaast vergt een elektrische motor nauwelijks enig onderhoud, wat ook een financieel voordeel betekent. Hij is daarbij ook nog eens licht van gewicht, dus je neemt ‘m gemakkelijk mee in de hand!

Wat zijn de nadelen van een elektrische buitenboordmotor?

Vanzelfsprekend bestaan er ook nadelen aan elektrisch varen. Zo is de accuduur minder lang dan een volle tank benzine. Je kunt op de benzinemotor langere stukken varen en telkens tanken waar nodig; dit geldt natuurlijk niet voor de accu. Het is dan ook raadzaam een tweede volle accu mee te nemen tijdens een vaartocht.

Om nog een nadeel te noemen ten opzichte van de benzine buitenboordmotor: de elektrische buitenboordmotor heeft minder vermogen, waardoor deze niet zo hard kan varen als de benzinemotor. Liefhebbers van echte snelheden zullen daarom wellicht voorlopig nog niet overstappen op elektrisch varen.

Wie een topsnelheid echter minder belangrijk vindt en de vele overige voordelen van de elektrische buitenboordmotor de doorslag laat geven, doet meer dan een prima investering.

, , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.