Outdoor

Zon, water en een sloep

17 feb , 2020  

De zon schijnt in Nederland gemiddeld 1550 uren. De kuststrook is het zonnigst en langs de oostgrens is de zon het minst, gemiddeld ongeveer 1450 uren per jaar. De zonnigste maand is mei. Het aantal uren zon varieert dan van ruim 225 in het noordwestelijk kustgebied tot 195 in delen van Gelderland en Limburg. De somberste maand is december met ca. 40 uren zonneschijn langs de oostgrens en 45 in Zeeland. Gemiddeld over het land is de zon op ongeveer 75 dagen per jaar in het geheel niet te zien. Langs de kust ligt dat aantal op ongeveer 70, langs de oostgrens op ongeveer 85. In december en januari komen de meeste zonloze dagen voor, in augustus de minste.

Tenders
Snelle sloepen heten tenders. Het zijn de bestverkopende boten in Nederland. Het succes is vooral te danken aan de goede prijs en kwaliteitverhouding. Vooral de merken Coaster en Coastliner zijn gewild. Populair zijn de sloepen en tenders tussen de 4,75 en 7 meter. De tenders worden met een buitenboordmotor aangedreven. De constructie is eenvoudig maar degelijk. De tender is modern gelijnd, heeft een vrij brede neus en een strakke achterkant met een ruim zwemplateau. Alleen voor- en achterop zijn kikkers. De buiskap beschermt de inzittenden goed tegen het opspattende water. De bestuurdersbank achterin neemt de hele breedte van de boot in. De motorisering begint bij 15 pk en loopt door tot 60 pk. Het betekent dat je zonder vaarbewijs met een kleine motor kunt beginnen en kunt doorgroeien naar een snelle boot.

Trailer
Een ideale boot om dagtochtjes te maken. Zon, water en een sloep of tender. Meer heb je niet nodig buiten wat proviand. Met een trailer is de boot goed te vervoeren. De trailer valt samen met de auto onder de WA-verzekering. Schade aan de boottrailer valt niet onder de autoverzekering. Hiervoor is het mogelijk om een aanhangwagen-verzekering af te sluiten. Vergeet ook niet de sloep te verzekeren. Een bootverzekering kent zoals een auto een WA-verzekering en een Cascoverzekering.

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.