Persberichten

Waarop letten bij een halogeenlamp

8 mrt , 2018  

Ondanks de grote opmars van Ledlampen is er nog steeds een groot marktaandeel weggelegd voor halogeenlampen. Lichtkleur en lichtkwaliteit zijn altijd hetzelfde, en vergelijkbaar met die van gloeilampen. Veel mensen vinden dit licht nog steeds mooier, bovendien zijn halogeenlampen volledig dimbaar. Ook is er geen wachttijd tussen het inschakelen en de volledige lichtopbrengst.

Hoe werkt een halogeenlamp
In een halogeenlamp bevindt zich een glazen “ballon”. Deze is gevuld met een inert gas onder hogedruk, waaraan een halogeen is toegevoegd. Wanneer de lamp onder spanning wordt gezet, vormt het halogeen in combinatie met de wolfraamdraad een oplichtende damp. Omdat deze lampen erg heet worden, zijn deze van hittebestendig kwartsglas gemaakt.

Waar moet je op letten
Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van een halogeenlamp. Ten eerste: is de lamp hoogspanning of laagspanning. Lampen met hoogspanning functioneren met netspanning, zoals bijvoorbeeld bij lampen met gloeilampfitting. Bij laagspanning is een transformator benodigd, deze worden vaak in spots gebruikt.

Een ander belangrijk punt is het soort fitting van de lamp. Hier zit veel verschil tussen, waardoor het kan voorkomen dat je de verkeerde lamp kiest. Controleer daarom altijd de armatuur van je lamp. De verschillende lampen hebben bijvoorbeeld een verschil in vermogen (wattage), dit hangt direct samen met de lichtopbrengst. Een andere gradenbundel van de lamp zorgt voor een bredere of juist smallere uitstraling van het licht.

Niet aanraken
Waarom mag een halogeenlamp niet met de blote handen worden aangeraakt? Dit komt door het kwartsglas waarvan de lamp is vervaardigd. Op dit glas blijven vuil en vet van de vingers achter, die door de hoge temperatuur van de lamp inbranden. Niet alleen laat de lamp daardoor minder licht door, ze wordt ook warmer en zal een kortere levensduur hebben.

Neem een kijkje op de website van budgetlight.nl voor ons assortiment en meer informatie over de aanschaf van halogeenlampen. Mocht je verder nog vragen hebben, staat onze klantenservice je graag te woord!

,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.