Lifestyle, Thee

China’s beroemdste theeën bij Simon Lévelt

2 jun , 2016  

In de Chinese berggebieden wordt al eeuwenlang thee verbouwd. Veel van de thee uit het berggebied stond vroeger bekend als Imperial Tribute Tea, een cadeau voor de keizer. Je vindt deze thee vaak terug op de lijsten met de beroemdste Chinese theeën. Twee van deze theeën verkoopt Simon Lévelt  nu tijdelijk als specialiteit in de winkels en webshop.

Tribute Tea
Al vanaf het Tang dynastie (618 – 908) staan bepaalde theeën bekend om hun verfijnde smaak. De unieke ligging van de theetuinen in de berggebieden zorgden voor een theespecialiteit die nergens anders in China kon worden verkregen. De keizer was zo te spreken over de kwaliteit van de thee dat hij de productie en het eigendom ervan claimde.

Deze nieuwe favorieten van de keizer kregen de naam Tribute Tea. De theeën werden door de eigenaar van de theetuin cadeau gedaan als eerbetoon aan de keizer. Dat de thee eigenlijk werd geïnd als verplichte vorm van belasting maakt het verhaal iets minder mooi.

Twee bijzondere Tribute Teas zijn nu tijdelijk verkrijgbaar bij Simon Lévelt. De Lu An Gua Pian, een grofbladige groene thee met een kruidig-grassig aroma, en de Huang Shan Mao Jian, een groene thee met een zacht romige smaak.

Lu An Gua Pian
Deze grofbladige groene thee heeft een grijs-groene kleur en een kruidig-grassig aroma. Al vanaf de eerste slok kun je tonen van andijvie herkennen, gevolgd door een licht trekkende nasmaak.

De thee dankt zijn naam aan de vorm van het blad. Tijdens het zetten van de thee ontvouwt het blad zich en lijkt het op een meloenzaadje, ‘gua pian’ in het Chinees.

Huang Shan Mao Jian
Deze groene thee heeft een zacht romige smaak waarin je zoete tonen van kastanje kunt ontdekken. Liefhebbers van milde en zachte Chinese groene thee, zullen de Huang Shan Mao Jian zeker waarderen. Wanneer je groene thee te vaak bitter vindt, kan deze thee je van gedachten doen veranderen.

De thee dankt zijn naam aan de witte haartjes op de buds. De Engelse naam, Yellow Mountain Fur Peak, is afgeleid van een vrije vertaling vanuit het Chinees. Huang Shan betekent Yellow Mountains en Mao Jian staat voor ‘donzige punten’.

Wil je meer lezen over Tribute Tea en de tijdelijke specialiteiten van Simon Lévelt? Ga dan naar: SimonLevelt.nl/blog/china-lu-an-gua-pian

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.