Ondernemen, Thee

Crowdfunding voor oogst Nederlandse hennep thee

24 jul , 2015  

Het eeuwenoude landbouwgewas hennep is een comeback aan het maken op vele fronten. Nu eens niet als drugs, maar als duurzaam gewas voor toepassingen zoals bouw, textiel en voeding. Als het aan duurzaam onderneemster Esther Molenwijk ligt komt daar deze zomer een nieuw product bij: zij wil in augustus het blad van de hennep, die reeds in Oude Pekela staat te groeien, verwerken tot thee.

Nieuwe ontdekking voormalig ‘restmateriaal’
Gefascineerd door de hennep plant was Esther Molenwijk vorig jaar bij een oogst van vezelhennep en kwam er achter dat het blad op de grond werd achtergelaten. En dat terwijl het belangrijke medicinale eigenschappen heeft. Hennep verbouwer en verwerker Albert Dun, van Dun Agro in Oude Pekela, bleek al een oogstmachine te hebben gebouwd die het blad apart van de plant oogst. Dat wordt nu gebruikt om er het medicinale bestanddeel ‘CBD’ uit te extraheren, dat een snelle opkomst maakt in vooral de VS. Van het blad is echter ook een thee te maken, zoals dat in verschillende landen al gebeurt. De twee besloten dit jaar het hennepblad te gaan verwerken tot een echte Nederlandse thee: Dutch Harvest.

Crowdfunding
Op 14 juli is een crowdfunding campagne van start gegaan om het productieproces van de thee voor te financieren. Middels voorverkoop moet geld opgehaald worden voor onder meer het drogen van het blad, het maken van de verpakking en het inpakken door een sociale werkplaats. Ook moeten de kruiden ingekocht worden zodat er naast de pure hennep variant ook drie smaakmelanges kunnen worden gemaakt. Deze melanges zijn samengesteld door Karlijn Dapper, winnares van het Dutch Tea Championship 2015.
In ruil voor de financiering kan de crowd kiezen tussen pakken thee, een high tea, of een (bedrijfs-) presentatie over hennep. Wie de enorme hennep planten eens van dichtbij wil zien kan ook kiezen voor het oogstfeest dat op 22 augustus in Oude Pekela plaatsvindt. De echte ambassadeurs krijgen in ruil voor 1000 euro een eervolle vermelding op de eerste 30.000 theeverpakkingen.

Niet te verwarren met ‘marijuana’
De thee wordt gemaakt van de zogenaamde ‘vezelhennep’, planten met een zeer laag THC gehalte (minder dan 0,2%). Daardoor geeft dit blad geen psychoactief effect (ter vergelijking: voor marijuana wordt een hennepvariant gebruikt die 5 tot 20% THC bevat). Deze variant is dan ook uitgesloten van de opiumwet en mag sinds de jaren ‘80 weer gewoon verbouwd worden in Nederland. In Nederland wordt dit jaar een kleine 2000 hectare vezelhennep verbouwd.

Duurzaam gewas
Hennep is een duurzaam gewas om te verbouwen. De plant wordt geteeld zonder bestrijdingsmiddelen, en heeft weinig water nodig. Het is een zeer snelgroeiend gewas (gemiddeld 6 centimeter per dag) en het heeft een zeer hoge CO2 opname per hectare. Bovendien heeft de plant diepe wortels waardoor zij de bodemstructuur verbetert.Uit de plant zijn vier delen te gebruiken: de vezel, de houtkern, het zaad en het blad.

Verpakkers werken samen om duurzame verpakking te maken
Bij een duurzaam product hoort een duurzame verpakking. Speciaal voor Dutch Harvest gaan drie Nederlandse verpakkingsbedrijven een primeur aan: een composteerbare blokzak mét folie barrière tegen licht en lucht en een venster om de thee te tonen. Duurzame papierproducent PaperWise levert ongebleekt papier dat gemaakt is van landbouwafval en Bio4Pack levert een folie op basis van cellulose. Verpakkingsbedrijf Cor Rijken zal deze materialen verlijmen, bedrukken en tot blokzakken maken.

De campagne is te vinden op crowdfundingplatform Oneplanetcrowd: www.oneplanetcrowd.com/nl/project/114956.

,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.