Thee

De geschiedenis van de High Tea

19 sep , 2016  

De hele middag kletsen met vriendinnen onder het genot van een heerlijke kop thee, zoetigheid en hartige mini-snacks. Het is dankzij Anna, de hertogin van Bedford, dat we dat schaamteloos kunnen doen.

Van Afternoon tea …
In het vroege 1840 werden slechts twee maaltijden per dag gegeten. Vroeg in de ochtend werd gestart met het ontbijt en daarna was het wachten op het diner om acht uur ’s avonds. Omdat hertogin Anna tussendoor trek kreeg en niet wilde wachten tot het diner, liet ze haar personeel een lichte snack klaarmaken en in haar boudoir serveren. Daar stilde ze haar trek met kleine sandwiches, zoete broodjes en taartjes.

Anna bracht haar zomers altijd door in Woburn Abbey, en hoewel ze haar lichte snack normaal gesproken alleen nuttigde, besloot ze hiervoor een keer vriendinnen uit te nodigen. Speciaal voor de gelegenheid verstuurde ze uitnodigingen voor een afternoon tea; thee, lekkernijen en een wandeling. De middag was zo’n succes dat Anna de traditie voortzette toen ze terug was in Londen. Daarmee was de trend gezet. Andere gastvrouwen namen haar idee over en een afternoon tea werd een bijeenkomst voor de elite. De dames van de upper class kleedden zich speciaal voor de gelegenheid in lange jurken, handschoenen en hoeden.

Tijdens de afternoon tea tussen vier en vijf uur, dronken ze hun thee, aten hun snacks om daarna te gaan wandelen. Het duurde niet lang voordat ook Queen Victoria een afternoon tea organiseerde. Maar als Queen kun je natuurlijk geen gewone afternoon tea organiseren. Queen Victoria organiseerde tea receptions. De gelukkigen die hiervoor werden uitgenodigd ontvingen een open ‘at home’ uitnodiging voor een bezoek tussen vier en zeven uur. Tijdens de tea reception was je in het gezelschap van zo’n 200 andere gasten en mocht je gaan en staan waar je wilde.

Tot High Tea …
Maar als hertogin Anna afternoon tea’s organiseerde, hoe komen wij dan aan de term high tea?

Thee werd natuurlijk niet alleen gedronken door de elite, maar was ook populair onder het ‘gewone’ volk. Thee was in die tijd best duur en arbeiders hadden minder geld om uit te geven. Daarnaast leefden de arbeiders volgens een ander tijdschema. Dus wanneer zij om zes uur thuiskwamen en zo goed als uitgehongerd waren, aten zij hun lichte snack rond die tijd en maakte daar vaak het diner van. Hun menu bestond meestal uit sandwiches, hartige snacks als roerei, gegrilde vis en vlees, groente en kaas, met aardappelen en crackers. Dit snackmoment heet officieel een high tea.

De benaming high tea komt van de hoogte van de tafels waarop de maaltijd geserveerd werd. Een high tea werd geserveerd aan de eettafel, een afternoon tea op comfortabele stoelen of banken.

Heb je hulp nodig bij het organiseren van een High Tea? Simon Lévelt  plaatste tips om binnen een handomdraai een High Tea op tafel te zetten. Klik hier voor meer informatie.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.