Gezondheid, Thee

Is Zonnatura oplosthee suikerwater?

25 apr , 2017  

Als je denkt aan producten van Zonnatura, dan denk je aan verantwoorde, natuurlijke producten die gezond voor je zijn. Niets blijkt minder waar bij de Oplosthee Rooibos dat bijna helemaal uit suiker blijkt te bestaan. Liefst 91,3 gram van de 100 gram bestaat uit suiker.

Op de ingrediëntenlijst lezen we dat er onder meer rietsuiker, druivensuiker, honing, ‘natuurlijk aroma’ en kruidenextract in de oplosthee zit. Het kruidenextract van 1,5% bevat rooibos en citroenmelisse. Met de hoeveelheid rooibos in de Oplosthee Rooibos valt het ook wel mee dus. Veel erger is de enorme hoeveelheid suiker die in deze thee zit, 91,3 gram per 100 gram. Als we de verpakking openen zien we korrels die doen denken aan vruchtenhagel. Misschien lekker voor op brood voor de echte zoetekauw, maar gezond is het zeker niet!

Waarom zit er zoveel suiker in?
We bellen even met Wessanen, dat is de fabrikant van Zonnatura. Een medewerker van de klantenservice zegt dat oplosthee niet te maken is zonder suiker. Wel wordt er geprobeerd om het met zo min mogelijk suiker te maken, aldus de medewerker.

Hoe verantwoord is dit nu?
Op de verpakking predikt Zonnatura verantwoorde producten te leveren, maar hoe verantwoord is dit eigenlijk? De fabrikant zegt dat het sowieso niet gezond is om elke dag heel veel koppen thee met suiker te drinken. ‘Onze oplosthee is vooral bedoeld voor mensen die het lekker vinden om 1) een klontje suiker in de thee te hebben en 2) omdat het een makkelijk te maken product is.’ Niet echt een antwoord op de vraag of het een ‘verantwoord product’ is dus.

‘Suiker is drager van kruidenextract’
Ilse Straver is R&D Manager bij Wessanen. Op de verpakking van de Oplosthee Rooibos staat dat het een ‘verantwoord product’ is. We leggen Straver de vraag voor wat zij verstaat onder ‘verantwoord’. Straver: ‘dat het wel voldoet aan een consumentenbehoefte en dat het op een dusdanige manier is samengesteld dat het, zeg maar, past bij wat wij als Zonnatura verantwoord vinden’. Volgens Straver is de suiker nodig om de oplosthee te maken. ‘Een aardig grote groep consumenten die dit product gebruiken houdt bewust van die zoete smaak en kiest voor thee met suiker.’ Straver zegt dat dit vooral een verwenproduct is.

Zonnatura al eerder aangesproken
Het is niet de eerste keer dat Zonnatura wordt aangesproken op de hoeveelheid suiker die zij in haar oplosthee verwerkt. Zo werd in 2012 de ‘Avondmelange oplosthee’ al onder de loep genomen door voedselwaakhond foodwatch. Dat bestond voor 90,4% uit suiker. Toen zei foodwatch al tegen Levensmiddelenkrant.nl dat ‘het natuurlijk klinkende druivensuiker in feite bewerkte glucose is’. De voedselwaakhond vond dat er toen sprake was van “misleidende marketing”.

‘Dit is zeker geen verantwoord product’
Sjoerd van de Wouw van foodwatch is heel duidelijk over de oplosthee van Zonnatura. ‘Je drinkt gewoon gearomatiseerd suikerwater.’ Van de Wouw zegt tevens: ‘Als je kijkt naar de Gezondheidsraad die het voedingsadvies in Nederland geeft, dan heeft die als hoofdadvies om meer plantaardig te eten en suikervrij te drinken’. ‘Verantwoord’ is een holle kreet, dat mag volgens foodwatch iedereen zeggen over z’n product.

Wat gaat Zonnatura doen?
Het lijkt er niet op dat de fabrikant het product van de markt gaat halen of op korte termijn de hoeveelheid suiker drastisch omlaag gaat schroeven. ‘We kijken naar suikerreductie en waar het anders kan. Op dit moment vinden we geen andere drager voor dit product en mensen kiezen voor het gemak van de korrels.’

Bron: Radar

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.