Vakantie & reizen

Met een camper kom je op plekken die voor anderen verborgen blijven

21 jul , 2021  

Wie een keer met een camper op vakantie is geweest is verkocht. Of je nou op pad gaat met een omgebouwd volkswagenbusje of met een super-de-luxe rijdend jacht, de reis is net zo leuk is als de eindbestemming. Zelfs even bijtanken op de parkeerplaats van een benzinestation is een belevenis op zich. Stoeltjes uitklappen, koffiezetten, soepje opwarmen en een praatje maken met andere vakantiegangers. Je kunt met recht stellen dat de vakantie begint als je in de camper stapt. Maar waar heeft dit rijdende zomerhuis zijn populariteit aan te danken? Want dat ze populair zijn blijkt wel uit het feit dat inmiddels ruim 150.000 Nederlanders er een hebben. Het is niet voor niets dat ‘Camper huren IJsland’ en ‘Camper huren Amerika’ veel gebruikte zoektermen op Google zijn. Logisch want vooral in de meer uitgestrekte landen is een camper het ideale vervoer- én logeermiddel. Je komt op plekken waar ander niet komen en je kunt er ook nog blijven slapen. Als dat niet het ultieme gevoel van vrijheid is… In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je op campervakantie gaat.

Camper huren
Als je de aanschaf, berging en het onderhoud bij elkaar optelt is een camper kopen een kostbare hobby. Als je er jaarlijks een week of vijf op uit wilt trekken is het veel voordeliger om een camper te huren. Daarnaast kun je dan de camper kiezen die bij je vakantiebestemming en het reisgezelschap past. Buiten het hoogseizoen huur je al een camper voor zo’n 300 euro per week inclusief verzekeringen en hulp bij pech onderweg. Maar ook hier geldt de wet van vraag en aanbod. In het hoogseizoen stijgt de prijs tot het dubbele of zelf driedubbele. Over het algemeen moet je ook borg betalen die gemiddeld 1.000 euro bedraagt. De meeste verhuurders van campers verhuren alleen aan chauffeurs die tenminste 23 jaar oud zijn en al drie jaar hun rijbewijs hebben.

Kan iedereen in een Camper rijden?
Het is misschien even wennen om in een camper te rijden als je het niet gewend bent, maar dat geldt ook voor een verhuisbusje. Je zult zien dat de grootte van het voertuig heel snel went. Als de camper geschikt is voor acht personen en maximaal 3500 kilo zwaar is mag je met een gewoon B-rijbewijs achter het stuur plaatsnemen. Voor de echte slagschepen tot 7500 kilo moet je wel een camperrijbewijs C1 hebben, maar die kun je halen in een cursus van een paar dagen. Dit kost je wel zo’n 1.500 euro van je vakantiegeld.

Waarom met de camper op vakantie?
Zoals gezegd is een camper vooral ideaal in de meer uitgestrekte gebieden. Naast IJsland en Amerika kun je denken aan Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Maar ook Scandinavië en Zuid-Europa lenen zich heel goed om met een camper op vakantie te gaan. Een camper staat voor vrijheid en gemak. Je kunt gaan en staan waar je wilt en je hoeft geen tent op te zetten of caravan los te koppelen als je ergens gaat overnachten. Je hebt alles bij de hand en de volgende dag pak je alles zo weer in. Vrij kamperen is nog steedsl toegestaan in Schotland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

, , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.