Wonen & inrichting

Heb je plannen voor wat aanpassingen of de aanleg van een tuin?

30 apr , 2022  

Met de mooie dagen in het vooruitzicht, begint het bij veel mensen te kriebelen en moet er nu toch echt wat aan die tuin of dat balkon gedaan worden. Onkruid eruit en nieuwe planten er in 🙂 Bij tuinaanleg of tuinonderhoud zijn er een hoop dingen waar je aan moet of kunt denken. Een belangrijk onderdeel daarbij zijn natuurlijk de planten die je uitkiest. Hou je van groen of ben je meer een bloemenmens? Voor beiden is er veel keus maar voor de bloemliefhebbers verschijnen er soms zelfs compleet nieuwe bloemen. De French Bolero bijvoorbeeld een slingerhortensia met prachtige kleuren.

Met z’n opvallende uiterlijk verschilt deze hortensia sterk van traditionele soorten. De bloemschermen zitten namelijk niet alleen aan het einde van de takken, maar ook erlangs. Dat zijn dus extra veel bloemen. De tuinplant wordt ook wel slingerhortensia genoemd doordat de buigzame takken sierlijke bloemenslingers lijken en is zeker een plant om in de gaten te houden als je een tuin aanleggen. De French Bolero is verkrijgbaar in twee kleuren: pastelroze en zachtblauw. In 2020 is de populaire witte slingerhortensia Runaway Bride geïntroduceerd.

Balkon en terras
Zowel de French Bolero als Runaway Bride hebben afhangende taken en worden zo’n 50 cm hoog. Daardoor zijn slingerhortensia’s behalve voor in borders ook bijzonder geschikt voor balkon, terras, patio en kleine stadstuintjes. Bijvoorbeeld in hoge potten, bakken aan een schutting of in een macraméhanger. De bloemenslingers komen zo extra goed tot hun recht.

Snoei niet nodig
De eerste bloemen verschijnen in mei en de plant blijft tot in het najaar non-stop nieuwe knoppen vormen. De vorstbestendige slingerhortensia is tijdens de wintermaanden in rust. In het voorjaar loopt de tuinplant opnieuw uit en verschijnt er weer groen blad met bloemen. Een slingerhortensia hoef je niet te snoeien al kun je natuurlijk altijd een paar bloemen afknippen om de (tuin)tafel mee te decoreren.

Verzorgingstips
Een slingerhortensia kun je zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek zetten. Het beste gedijt de plant op een plekje in de halfschaduw. Geef ‘m regelmatig water net als alle andere hortensia soorten. Als de grond licht vochtig aanvoelt, is dat prima. Om de plant gezond en sterk te houden, geef je ook regelmatig een beetje plantenvoeding. Slingerhortensia’s doen het uitstekend in een pot op balkon of terras. Leg wel een laag hydrokorrels op de bodem van de pot. Die nemen het teveel aan gietwater op en geven het bij droogte weer af. Vergeet ook niet om te checken of er gaatjes in de bodem zitten. Op deze wijze zal de plant nooit kunnen ‘verdrinken’ en heb je heel lang plezier van je slingerhortensia.

Wil je nou niet zelf je tuin onder handen nemen, kijk dan zeker eens bij je lokale hovenier om te zien wat deze voor je kan betekenen.

, , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.