Horeca & Gastronomie,Lifestyle,Thee

Maak zelf Masala Chai

17 nov , 2017  

De Chai-trend zet voorlopig nog wel even door en daarom stapt Simon Lévelt in de wereld van Chai. Ze volgen alleen niet de route van de kant-en-klare Chai Latte mix, maar gaan met traditionele recepten aan de slag.

Masala Chai
De traditionele Chai-recepten komen uit India, waar het hele jaar door Masala Chai wordt gedronken. Het is dan ook op bijna elke straathoek te verkrijgen. De theemakers genaamd Chaiwala bereiden de Chai in grote ketels of pannen en serveren het in kleine glaasjes of theekopjes.

Masala Chai betekent gemengde kruidenthee in Hindi en is een aromatische thee gemaakt van zwarte thee en verschillende kruiden. De zwarte thee wordt sterk gezet zodat je hem blijft proeven naast de toegevoegde kruiden. Het kruidenmengsel – Karha – bestaat meestal uit gember, kardemom, kaneel, steranijs, venkelzaad, zwarte peperkorrels, nootmuskaat en kruidnagel.

Aan de thee en kruidenmix wordt waterbuffelmelk toegevoegd. Buiten India wordt meestal gekozen voor volle melk. Daarna wordt de thee gezoet door suiker, siroop of honing toe te voegen. De suikers ondersteunen de smaak van de kruiden.

Verschillende Chai-recepten
Er is geen vast recept of vaste bereidingswijze voor Masala Chai. Elke familie in India maakt het volgens eigen recept. Dat betekent dat er geen regels zijn. Je bepaalt zelf hoeveel thee, kruiden, melk en zoetstof je gebruikt en zet een Chai naar jouw smaak. Om je op weg te helpen, deelt Simon Lévelt graag deze recepten met je.

Masala Chai

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 250 ml water
  • 30 gr suiker of 3 el honing
  • 1/2 eetlepel Sewpur Broken Orange Pekoe
  • 1 gr zwarte peperkorrels
  • 5 gr verse gember – geschild en in schijfjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 0,5 gr hele kardemonzaden
  • 0,5 gr hele kruidnagels
  • 0,5 gr gemalen nootmuskaat
  • 1/2 steranijs

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een pan en zet hem op middelhoog vuur. Blijf roeren terwijl je het mengsel langzaam aan de kook brengt. Als het kookt haal je de pan van het vuur en roer je de Chai goed door. Laat het iets afkoelen en breng het daarna weer aan de kook. Zet dan het vuur laag en doe de deksel erop. Laat de Chai maximaal vijf minuten op het lage vuur staan en roer het regelmatig. Haal daarna de pan van het vuur en schenk de Chai uit door een fijne theezeef.

Meer Chai recepten lees je in deze blog van Simon Lévelt.

, , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *