50 Plus, Bier, Lifestyle

Brouw je eigen bier thuis

1 mei , 2019  

Bier, je hebt er een hekel aan of je bent een echte liefhebber. Het is nog altijd een van de meest gedronken alcoholische dranken. Thuis, in de kroeg, bij feesten en festivals, je ziet altijd wel iemand met een flesje of glas goudgeel bier in de handen. Bier wordt in verschillende varianten gebrouwen. Nederland is met een merk als Heineken een echt bierland, maar ook onze zuiderburen kunnen er wat van! Bier brouwen is niet iets wat alleen maar door grote brouwerijen kan worden gedaan, ook jij kan het gewoon in je eigen huis!

Al het begin is moeilijk
Bier brouwen is iets wat iedereen met geduld kan leren. Verwacht je dat je eerste poging al direct een daverend succes zal zijn, dan is het verstandig om je verwachtingen wat bij te stellen. Bier brouwen is een proces. Niet alleen heb je geduld nodig omdat het proces tijd kost, je hebt ook geduld nodig omdat het een lang leerproces is. Gemiddeld genomen heeft het nu eenmaal tijd nodig voordat jij het voor jou perfecte biertje hebt gebrouwen.

Budget
Bier brouwen maak je zo duur als je zelf wilt. Natuurlijk heb je enkele basisbenodigdheden nodig, maar buiten dat is het maar net wat je er zelf aan uit wilt geven. Het is verstandig om niet direct al je spaargeld er aan uit te geven, maar om eerst te kijken of het brouwen van bier echt wel iets voor je is. Er zijn veel starterspakketten beschikbaar met verschillende prijzen.

Apparatuur
Ook voor kleine brouwers is er veel apparatuur beschikbaar, zoals magneetventielen en andere kleppen. Een magneetventiel kan een belangrijk onderdeel zijn van een proces, maar hoe werkt een magneetventiel? Het antwoord is vrij eenvoudig te geven. Met een magneetventiel regel je het al dan niet doorlaten van vloeistoffen en gassen. Een elektrische spoel creëert een elektromagnetisch veld. Wordt dit veld onderbroken, dan sluit het ventiel en wordt er niets doorgelaten. Er is meer info over de werking van een magneetventiel en andere kleppen te vinden, maar dit is in het kort de werking.

Je eigen stijl
Heb je het perfecte bier gebrouwen en wil je dit bier nog eens brouwen? Dan is de kans groot dat je trapt in een van de valkuilen van thuisbrouwers. De kleinste verschillen in je recept en uitvoering zorgen namelijk heel makkelijk voor een compleet andere uitkomst. De kans is dan ook groot dat je niet zo heel makkelijk exact hetzelfde bier gebrouwen krijgt. Geniet gewoon van de kleinste verschillen die jij als echte bierkenner en fijnproever zal kunnen waarderen.

Dit is je kans!
Het bier in de kroeg wordt steeds duurder. Een beter excuus om thuis bier te gaan brouwen is er dan ook niet! Naast het feit dat het een leuke hobby is, is het natuurlijk geweldig om je vrienden en familie van je eigen brouwsels te laten proeven. Begin je klein of pak je het meteen groots aan?

,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.